Cu suporterii din nou alături, UTA vrea să debuteze cu victorie în faţa Farului lui Hagi

by Sorin Haut

UTA va debuta în noul sezon al Ligii 1 la fel ca anul trecut, în compania echipei lui Gică Hagi. Pe atunci se chema Viitorul, acum s-a transformat în Farul Constanţa, ca urmare a fuziunii dintre cele două cluburi de pe litoral. Important e că „Bătrâna Doamnă” e neînvinsă în faţa „Regelui”, obţinând două egaluri în sezonul regulat al stagiunii precedente, 1-1 la Ovidiu şi 0-0 la Arad şi apoi o victorie, 1-0, în play-out, cu un gol reuşit de Hora, rămas şi acum atacantul numărul 1 al echipei. Vara a adus importante mişcări de trupe şi numeroase schimbări de efectiv în ambele echipe, cu Farul punctând în special pe banca tehnică, unde manager redevine Hagi. Suporterii sunt foarte importanţi atât pentru UTA cât şi pentru Farul, ambele echipe având parte de galerii frumoase şi fani înfocaţi. Ambiţiile şi obiectivele sunt de asemenea pe măsura brandurilor şi tradiţiei celor două, iar duelul se anunţă extrem de interesant. Farul vine la Arad fără cei cinci jucători convocaţi în naţionala de Jocuri Olimpice, portarul Aioani, fundaşii Ghiţă şi Boboc, atacantul Ganea şi mijlocaşul Ciobanu, dar are destule variante în lot pentru a acoperi absenţele acestora, iar una din soluţiile ofensive e chiar arădeanul şi fostul utist Adrian Petre. UTA va avea şi ea absenţe pentru meciul de duminică, Ilie este accidentat, Benga are pneumonie, Isac încă nu este la nivel optim după problemele medicale, iar Tudor Călin are fractură de metatarsian şi va lipsi două luni. UTA ar putea începe cu Farul în formula: Iacob – Vukčević, Erico, Medjimorec, Shlyakov – Batha, Passaglia – Bustea, Roger, Miculescu – Hora. Meciul dintre UTA şi Farul se joacă duminică, 18 iulie, ora 18:30 şi contează pentru prima etapă a Ligii 1. La partidă vor putea fi prezenţi maxim 5.500 de spectatori, ca urmare a protocolului impus de autorităţi ce spune că doar 50% din capacitatea arenelor poate fi ocupată. Aşadar, la stadion sunt aşteptaţi abonaţii şi posesorii de bilete, dar care trebuie să fie vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală, condiţii relatate pe larg atât pe site-ul oficial al clubului UTA, uta-arad.ro cât şi pe site-ul nostru. Revenind la meciul propriu zis, Laszlo Balint analizează prima adversară a sezonului:

Laszlo Balint: „Debut greu de campionat, abia aşteptăm să simţim atmosfera de pe stadion”

Debut dificil de campionat şi cu toţii ştim că există o regulă, orice început este greu. Cu atât mai mult cu cât întâlnim o echipă în jurul căreia s-a format în ultima lună o emulaţie deosebită, ca urmare a evenimentelor din jurul ei. Aş puncta în primul rând revenirea pe banca tehnică a lui Gică Hagi, deci înfruntăm o formaţie puternică, ce îşi propune play-off-ul. Dar cred că şi noi avem argumentele noastre, în primul rând aş aminti sprijinul publicului, pentru că abia aşteptăm să simţim atmosfera de pe „Francisc Neuman”, cu toate că doar jumătate din stadion va putea fi ocupat. Ne dorim să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor suporterillor şi să obţinem, evident şi un rezultat bun. Avem nevoie de un joc consistent, disciplină tactică şi implicare maximă, doar aşa putem ajunge la ce ne dorim. Cert este că îi simt foarte motivaţi pe băieţi şi am încredere în echipă. Farul are cinci absenţe, sunt jucători buni, convocaţi în naţionala olimpică, dar cred că au un lot foarte bine echilibrat valoric şi au şi făcut transferuri interesante, pentru a-i putea înlocui. Există şi ea la ei presiune, pentru că altfel nu poţi ajunge la performanţă. Sper ca orice detaliu, inclusiv acesta al absenţelor lor, să îl îndreptăm în favoarea noastră. Dar şi UTA are absenţe, stăm în doar doi fundaşi centrali, Ilie, Benga, Isac şi Călin nu vor fi în lot, Vorobjovas va fi 100%. Aşteptăm cartea verde a lui Dangubic, cred că se va rezolva până la ora meciului.”

Antrenorul UTA-ei, despre Hagi: „Este emblema fotbalului românesc, un stimul fantastic”

Întrebat cât de importantă este prezenţa lui Gică Hagi pe banca Farului, Laszlo Balint crede că „Regele” este un mare plus pentru echipa de la malul mării: „Hagi este o emblemă a fotbalului românesc, simpla lui prezenţă pe banca celor de la Farul constituie un stimul fantastic pentru jucători. Dar cred că, atât ca jucător cât şi ca antrenor, Hagi a demonstrat ce avea de demonstrat. Să nu uităm că a luat titlul cu Viitorul, într-un moment în care nu prea mulţi îi dădeau şanse.” Mult mai precaut decât în sezonul trecut, când a recunoscut că în acel entuziasm al primului an de Liga 1, s-a avântat să declare obiective îndrăzneţe, Laszlo Balint nu înaintează un obiectiv clar, de clasament, dar lasă de înţeles că UTA ar trebui să îşi dorească play-off-ul, la ce investiţii s-au făcut în această vară. Pe de altă parte, Balint este conştient că are mult de muncă, de reconstruit practic o echipă, în condiţiile mişcărilor numeroase de lot faţă de sezonul trecut:

Nu mai vorbeşte de obiectiv de clasament, dar: „Să fim acolo unde ne dorim cu toţii”

„În primul rând, îmi doresc să avem acea constanță în rezultate. Acesta este obiectivul meu și cel discutat cu conducerea clubului. Să evităm acele sincope din sezonul trecut, iar eu sunt convins că o să putem face asta. Sunt convins și că traseul care l-am avut campionatul trecut, pe teren propriu, nu se va mai repeta, sub nicio formă, mai ales că avem și suporterii lângă noi. Ca atitudine și abordare, a întreg procesului de antrenament și a întregii activități, toți jucătorii răspund foarte bine, iar acesta este principalul semnal că putem să așezăm această echipă pe o linie propice obținerii de rezultate. Eu îmi doresc foarte mult ca aceste rezultate să vină pe fondul unui joc bun, dar să nu uităm că suntem într-o reconstrucție. Important e acum să fim eficienți, deoarece jucătorii e clar că au valoare, dar mulți dintre ei au venit prima oară în România. Au schimbat țara, cultura, stilul de antrenement, dar s-au adaptat foarte bine la cerințele noastre, ale clubului și ale mele. Faptul că ei abordează așa cum îmi doresc întreaga activitate, că au înțeles ce înseamnă UTA, pentru Arad și pentru suporteri, este un semnal important. Noi încercăm să rămânem temperați, deoarece anul trecut consider că am făcut o mică eroare, când am ieșit cu toții, cuprinși de acea euforie, declarând că ne dorim play-offul. Trebuie să rămânem echilibrați, vedeți că sunt foarte multe echipe, inclusiv două din trei nou promovate, care și-au exprimat intenția de a ajunge în primele șase. Intenții susținute de argumente temeinice, de la transferuri și până la buget. Tocmai de aceea, e important să rămânem focusați pe constanța în evoluții, care să însemne și constanță în rezultate. Să luăm lucrurile treptat și sperăm ca în momentul în care se trage linie, la finalul sezonului regulat, să fim acolo unde ne dorim cu toții”.

Balint este mulţumit de lot: „Nu cred că va fi dificil să gestionez vestiarul”

Vizavi de lot, Laszlo Balint s-a declarat mulţumit, deşi parcă în compartimentul ofensiv se putea mai bine. Dar noul sistem de joc preferat de tehnicianul UTA-ei permite o abordare ceva mai pragmatică, cu un singur vârf: „Nu cred că va fi dificil să gestionez lotul cu atâția jucători noi, majoritatea străini. Este un proces normal, în momentul în care îți dorești să îmbunătățești structura lotului. Noi am preferat această strategie, am considerat că trebuie să împrospătăm vestiarul, în primul rând, cu jucători de calitate, apoi cu jucători care să înțeleagă foarte bine ce ne dorim de la ei ca și abordare. Nu cred că suntem singura echipă care am putea suferi la capitolul omogenitate, putem compensa pentru început prin atitudine, mentalitate și dorință. Am încredere în jucători, sunt mulțumit de lot, dacă mi-am dat acordul ca ei să vină la UTA, atunci e totul ok. Cred că ei pot face o figură frumoasă în acest sezon și că putem crește ca și colectiv”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments