CONVOCAREA SINODULUI PANORTODOX, PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

by Cristian Dobre

La data de 1 iunie, Sinodul Bisericii Bulgare anunţa că nu va participa la acest sinod, invocând o serie de motive: a) lipsa unei agende importante şi consistente a Sinodului; b) lipsa consensului Panortodox asupra Regulamentului de funcţionare a Sinodului şi a mai multor documente propuse spre aprobare; c) cheltuielile financiare prea mari puse pe seama fiecărei Biserici Autocefale.
Pe data de 6 iunie conform Romfea.gr, în şedinţa extraordinară a Sinodului Patriarhiei Antiohiei se cere Patriarhiei Constantinopolului amânarea Sinodului Panortodox, în caz contrar Biserica Antiohiei nu va participa la Sinodul din Creta şi nici nu va recunoaşte hotărârile lui. Amintim aici una din problemele pe care Patriarhia Antiohiei o are cu Patriarhia Ierusalimului privind Arhiepiscopia, pe care cea din urmă a infiintat-o în Qatar, pe teritoriul canonic al Antiohiei.

Biserica Sârbă, la rândul ei, emite, în data de 9 iunie, un comunicat prin care cere de asemenea amânarea Sinodului Panortodox din Creta ,,pâna la rezolvarea tuturor neînţelegerilor dintre Bisericile Ortodoxe Locale”.

Patriarhia Moscovei, luând act de deciziile Bisericilor Antiohiei, Serbiei şi Bulgariei de a nu participa la Sinodul din Creta, cere, în data de 13 iunie, amânarea convocării Sinodului Panortodox până la rezolvarea tuturor problemelor legate de regulamentul de funcţionare a Sinodului. Se mai precizează faptul că un Sinod Panortodox nu poate avea loc în condiţiile în care două Biserici Autocefale nu sunt în comuniune euharistică, în speţă Patriarhiile Antiohiei şi cea a Ierusalimului, conform patriarchia.ru.
În concluzie, ne punem întrebarea dacă se mai poate pune, sau nu, problema panortodoxiei Sinodului din Creta.

Facebook Comments