Comportamentul dezgustător al leneșilor din Amazon

by Cristian Dobre

Comportamentele coprofage sunt răspândite la multe specii de animale, reprezentând o modalitate de obţinere a unor nutrienţi.

Oamenii de ştiinţă care şi-au desfăşurat cercetările la Estación Biológica Quebrada Blanco, o staţiune de cercetare ştiinţifică construită în pădurea amazoniană din Peru, au observat că leneşii din această regiune consumau, adesea, fecale umane, notează Science Alert.

În general, aceste animăluţe din specia Choloepus didactylus, au o dietă erbivoră compusă din frunze, flori, fructe sau scoarţă de copac. În anul 2011, cercetătorii care se aflau în staţiune au observat, pentru prima dată, un leneş care se hrănea din latrina pe care ei o foloseau. În decursul următorilor ani au mai fost raportate astfel cazuri, acestea atrăgând atenţia oamenilor de ştiinţă şi, într-o oarecare măsură, dezgustul acestora.

Coprofagia sau consumul fecalelor altor animale nu este, în ciuda repulsiei pe care noi oamenii o resimţim, un fenomen destul de comun în natură. Multe animale se folosesc de fecalele altor specii pentru a obţine nutrienţi necesari sau pentru a-i putea digera pe cei obţinuţi din alte surse.



În cazul leneşilor din preajma staţiunii de cercetare, este posibil ca un mineral precum sodiul, care se găseşte într-o proporţie foarte mică în frunze să fie motivul acestui comportament neobişnuit.

Indiferent de mineralele pe care leneşii le-ar obţine după aceste incursiuni pe terenul staţiunii, oamenii de ştiinţă au ţinut să explice faptul că fecalele umane pot fi pline de paraziţi care ar putea să pună în pericol vieţile leneşilor şi de aceea au decis să izoleze latrina.

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments