CE SUNT SUPERALIMENTELE SI LA CE AJUTA

by Sida Voicu
Superalimente pot fi considerate toate acele alimente care ne ofera mai mult decât energie şi macronutrienţii de baza. Iată care sunt superalimentele şi ce beneficii are fiecare.

„Aceste alimente speciale au un conţinut crescut din anumite substanţe care contribuie la menţinerea starii de sanatate şi la creşterea performanţelor fizice şi intelectuale. Unele dintre ele pot avea chiar proprietaţi vindecatoare în anumite afecţiuni”, spune dr. Serban Damian.

Avocado, superaliment pentru femei

Este fructul cu cel mai mare conţinut de proteine si este bogat în grasimi de buna calitate. Ţine în frâu nivelul colesterolului si are în componenţa si vitamina E, benefica mai ales femeilor. Avocado poate fi consumat pasat, în combinaţie cu rosii taiate marunt si usturoi sau cu ardei gras si suc de lamâie.

Seminţele de cânepă, superaliment bogat în fibre

Sunt o sursa excelenta de proteine, care e asimilata foarte usor. Cu un profil similar oului, reprezinta sursa cea mai completa de proteine vegetale, deoarece conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului uman. Un alt aspect important e ca, pe lânga aminoacizi, fibrele insolubile ajuta în cazul afecţiunilor gastro-intestinale, în timp ce conţinutul bogat de Omega 3 si Omega 6 le recomanda pentru sanatatea parului si a pielii. Se pot consuma în salate, cereale, iaurt, dar si ca atare.

Polenul, superalimentul care conţine 22 de aminoacizi

Conţine toţi cei 22 de aminoacizi de care corpul nostru are nevoie. Este, de asemenea, încarcat cu toate vitaminele din vitamina A complexul B, vitamina C, vitamina E si carotenoide. Se spune ca polenul crud de albine ne poate prelungi viaţa cu mulţi ani.

Seminţele de chi, superaliment bogat în Omega 3

Sunt pline de nutrienţi, extrem de bogate în fibre si antioxidanţi, proteine, minerale, vitamine si Omega-3. Chia sunt ideale pentru cei care doresc un stil de viaţa sanatos.

Pudra de cacao naturala, superaliment pentru inimă

Cacaua naturala este o sursa buna de enzime, antioxidanţi si magneziu, polifenoli si flavonoizi, care au beneficii pentru sistemul cardiovascular şi pentru starea generala de bine. Poate fi folosita în lapte, dar si în dulciuri preparate fara foc.

Quinoa, superalimentul cu multe minerale

Este o cereala care devine din ce în ce mai populara în meniul persoanelor interesate de o viaţa sanatoasa. Quinoa are un conţinut ridicat de proteine (este considerata a fi o proteina completa, asemenea produselor din carne) si multe minerale, ca fier, magneziu, mangan si fosfor.

Consumă un superaliment în fiecare zi

Alte superalimente care pot fi menţionate sunt broccoli, pestele gras, nucile, seminţele diverse si citricele. Este de preferat sa includem în alimentaţia noastra în fiecare zi câte un astfel de aliment cu proprietaţi deosebite. Se pot face cure pe perioade mai lungi cu unele din ele, cum ar fi polenul sau laptişorul de matca, ori le putem consuma în mod curent, ca parte integranta a alimentaţiei noastre. De exemplu, putem sa facem salate la care sa adaugam avocado sau putem sa adaugam seminţe de cânepa şi la diverse preparate. Vara şi toamna putem sa consumam o cantitate mai mare de fructe de padure şi sa ne facem provizii pentru iarna. Trebuie sa fim conştienţi ca aceste alimente exista, ca ne pot ajuta şi sa avem grija sa le procuram„, spune dr. Şerban Damian.

Facebook Comments