BISERICA SFÂNTULUI DIMITRIE, PE LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO

by Dana B.

Biserica din Tesalonic (Salonic), Grecia, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, face parte din situl paleocreștin și al monumentelor bizantine din Tesalonic, fiind trecută în lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1988.

Potrivit UNESCO, Tesalonicul, cetate fondată în anul 315 î.Hr., capitala provinciei și port maritim, a fost una din primele baze pentru răspândirea creștinismului.

Monumentele creștine din Tesalonic includ biserici deosebit de frumoase, dintre care unele sunt construite în plan de cruce greacă, iar altele în plan bazilical cu trei nave. Construite pe o perioadă de timp care începe în secolul al IV-lea și se termină în secolul al XV-lea ele constituie o perspectivă tipologică care a avut o influență considerabilă în lumea bizantină.

Printre cele mai mari capodopere ale artei creștine timpurii se numără și lăcașul închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Biserica a fost ridicată deasupra locului unde Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost martirizat.

Atât tradiția, cât și descoperirile arheologice indică faptul că în acest loc a fost o veche baie comună, în care Sfântul Dimitrie a fost închis și martirizat în anul 303, precizează site-ul www.museumsofmacedonia.gr.

În prezent, pe acest loc există o frumoasă catedrală cu cinci abside, cu un pronaos și transept. Cripta în care s-au aflat moaștele Sfântului Dimitrie se află sub altar.

Acest locaș adăpostește racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură, împodobit cu fresce din viața sfântului.

Prima biserică ridicată aici a fost o construcție mică, realizată după anul 313 pe ruinele unei băi romane. În secolul V, eparhul orașului, Leontie, a ridicat pe același amplasament, o mare basilică cu trei abside, distrusă însă de foc în jurul anilor 626-634. Construcția includea locul martiriului Sfântului Dimitrie și fântâna, ce deservea probabil băile, care a fost transformată într-o sursă de apă sfințită.

La scurt timp după incendiul din secolul al VII-lea a fost ridicată construcția actuală. Aceasta a fost transformată în moschee în 1493. A fost redată cultului creștin în 1912, dar a fost distrusă din nou în marele incendiu din 1917. A fost reconstruită și a fost din nou pusă în rândul așezămintelor creștine în 1949.

În incendiul din 1917, care a distrus o mare parte din oraș, a căzut și podeaua Bisericii Sfântului Dimitrie, astfel a fost descoperită prima bisericuță, dar și un bazin de marmură, care era folosit pentru a aduna mirul sfânt din mormântul Sfântului Dimitrie.

Cripta, redescoperită după incendiu, a fost umplut cu pământ în timpul perioadei dominației otomane. Aceasta a fost restaurată de către Serviciul de Arheologie și a fost transformată, din 1988, într-un spațiu de expoziție, menționează site-ul citat.

Este prezentată astfel o colecție de sculpturi, capiteluri și vase aparținând construcțiilor succesive ridicate în acest loc.

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în ziua de 26 octombrie, dar, în mod deosebit, Sfântul Dimitrie este cinstit de locuitorii din Tesalonic, care împreună cu credincioșii de pretutindeni se roagă Sfântului pentru mijlocirile și minunile sale.

În fiecare an, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni.

* * *

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a născut în Tesalonic, din părinți de neam bun și dreptcredincioși. După moartea tatălui său, care era guvernator al Tesalonicului, Sfântul Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximian (286-305), persecutor al creștinilor, și numit în locul acestuia.

La scurt timp, împăratul a aflat că Dimitrie este creștin și pe mulți îi aducea la credința sa. Mânios, a dorit ca el însuși să meargă în cetatea Tesalonicului, să vadă cu ochii săi cum tânărul voievod Dimitrie i se împotrivește. Întorcându-se biruitor după o luptă în părțile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns și la Tesalonic. Aici l-a chemat în fața sa pe guvernatorul cetății, Sfântul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creștin.

A fost închis în alt loc decât în temnița orașului, într-un loc defăimat, o baie mare și veche, pentru cutezanța sa în mărturisirea credinței. În ziua de douăzeci și șase a lunii octombrie, au intrat ostașii în locul în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat și, găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu sulițele și l-au omorât.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments