BENEFICIILE FRUNZELOR DE CĂTINĂ

by Cristian Dobre

Frunzele de catina uscate se infuzeaza ca ceai, care se bea în cazul hipertensiunii si hipertensiunii simptomatice, dereglarilor intestinului, hipovitaminoza, raceli, iar în stare proaspata sînt utilizate uneori în locul mararului sau patrunjelului.

1. Infuzia din frunzele de catina în cazul maladiilor articulatiilor (se fierbe 10 minute 1 lingura de frunze maruntite de catina într-un pahar de apa, se bea cîte ½ pahare de 2 ori pe zi).
2. Ceaiul din catina în cazul hipovitaminozei. 5 g de frunze uscate se infuzeaza cu 1 pahar de apa clocotita.
3. În cazul dereglarilor gastro-intestinale se administreaza decoctul din frunze i crengute de catina.
4. În cazul maladiilor cutanate se fac bai cu decoct din crengute si frunze de catina.
5. În frunzele si fructele de catina se contin cumarine, ce previne formarea trombelor în vasele sangvine.
6. În cazul racelilor poate fi baut un ceai din parti egale de frunze de catina, flori de musetel si sunatoare.
7. Ceaiul din frunze de catina este eficient în tratamentul stomatitei si parodontitei.
8. Decoctul din frunze de catina este bea în cazul diabetului zaharat (inclusiv în cazul complicatiilor la vasele sangvine), anemiei, ulcerului stomacului, bolilor de ficat, racelilor, aterosclerozei si hipertensiunii.
9. Frunzele de catina se administreaza în cazul continutului sporit de colesterol, precum si în cazul obezitatii.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments