Au urcat băuți la volan și au făcut accident. Recomandările IPJ Arad pentru conducătorii auto

by Cristian Dobre

Polițiștii arădeni cercetează două persoane pentru conducere sub influența alcoolului. Acestea au fost implicate în evenimente rutiere soldate cu pagube materiale.

În dimineața zilei de 18 mai a.c., un arădean de 31 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 79, pe raza localității Șimand, în dreptul unui imobil a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, derapând într-un șanț. În urma evenimentului au rezultat exclusiv pagube materiale (autoturismul în cauză, un indicator rutier și mai multe pubele), iar la testarea cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolmie de 1,12 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În după-amiaza zilei de 18 mai a.c., o femeie de 51 de ani, din Târnova, în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 709, pe raza localității Seleuș, nu a acordat prioritate de trecere unui alt autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului a rezultat avarierea autoturismelor, iar testarea cu aparatul alcooltest a relevat o alcoolemie de de 0,58 mg./l. alcool pur în aerul expirat în cazul conducătoarei auto responsabile de producerea evenimentului.

Conform procedurii, s-a dispus recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, cei în cauză fiind cercetați pentru conducerea unui autoturism sub influența alcoolului.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad recomandă conducătorilor auto:

NU VĂ URCAŢI LA VOLAN, DACĂ AŢI CONSUMAT BĂUTURI ALCOOLICE!

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g./l. alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

Facebook Comments