Ăștia de dreapta s-au supărat că Praznicul de Pită Nouă e de stânga!

by Calin Moga

E o adevărată dezbatere pe ”Praznicul de Pită Nouă” de la Beliu, faza pe alocări de bani.

Cum cei de la CJA sunt supărați că nu e la guvernare cine trebuie, taie în pită vie. Acum s-au enervat pe pita de la Beliu și au constatat că e prea scumpă, 4000 de lei e de ajuns pentru ea, că nu e felii.

Deputatul Florin Tripa a fost dezamăgit de fondurile alocate în acest an de președintele Iustin Cionca pentru sărbătoare și a strigat în toată presa despre nedreptate, mă gândesc că are plămâni și în Parlament pentru legile conform programului de guvernare, că numa programul ăla îl prind pe orice canal de televiziune.

Replica acestui abuz vine de la departamentele de mii de comunicări din Consiliul Județean Arad în care se dau asigurări că sărbătoarea nu va fi lipsită și de culoarea necesară pitei. Astfel se pregătesc costumele pentru teatrul de păpuși ambulant și, citez ”cercetătorii Colectivului Monografic Județean Arad vor desfășura un simpozion pe tema Centenarului Marii Uniri la Școala Gimnazială din comună, prilej cu care se va lua în dezbatere, la fața locului, revitalizarea punctului muzeal etnografic din Beliu, obiectiv lăsat în paragină în ultimii ani”.

Ce nesimțiți și ăștia, au lăsat un obiectiv în paragină, în ultimii ani, și acum trebuie să vină cercetătorii ăia să îl reînvie. Sunt uimit, nu am știut că avem și cercetători pe rază, mă gândesc că au venit din import și acum lucrează la revitalizarea turistică și culturală a județului. Pe lângă acest grup de cercetători și celălalt grup de păpuși, președintele Iustin Cionca aduce și ”capul de afiș”, căci cităm ”Centrul Cultural Județean Arad va trimite la „Praznicul de Pită Nouă” din Beliu un ansamblu folcloric consacrat, împreună cu un cap de afiș”. Surpriza va fi atunci, pe moment, să vedem al cui cap va fi!
Evident sărbătoarea de anul trecut a fost un fiasco, chiar directorul Centrului Cultural Județean Arad recunoaște, cităm ”anul trecut, cu ocazia celei de-a 43-a ediții a „Praznicului de Pită Nouă” de la Beliu, întreaga finanțare alocată autorităților locale – în valoare de 24.000 lei – a fost folosită pentru plata unui singur ansamblu folcloric”.
Suma de 24.00- de lei a fost dată vechiului primar din aprilie, toți erau siguri de reușită, și dacă ne uităm în site-urile vremii, aradreporter.ro, constatăm o altă realitate.
Aradreporter.ro ”„Mă bucur să fiu prezent la această sărbătoare intitulată „Praznicul de pită nouă” ce se desfășoară aici la Beliu, mai ales că sunt un om al zonei și nu cred că am lipsit de la vre-o ediție. Este o încântare pentru mine să văd că obiceiurile și tradiția acestor minunate locuri încă se păstrează și am speranța că va dăinui mult timp de-acum înainte. Le doresc mult succes celor ce vor urca pe scenă dar vreau să-i felicit pe organizatori pentru reușita acestui eveniment” a declarat senatorul Ioan Cristina.
„Așa cum deja ne-am obișnuit ca în a doua duminică din luna august, pădurea Dumbrava de la Beliu să îmbrace haine de sărbătoare cu prilejul coacerii primei pâini din grâul de anul acesta, am ținut să fiu preznt și în acest an la acest eveniment. Sunt bucuros să văd pe scenă soliști consacrați și ansambluri folclorice din această zonă a Aradului, care fac un spectacol pe cinste și dau dovadă încă odată că tradiția și obiceiurile de aici nu se vor pierde. Vreau să felicit atât primarul comunei Beliu cât și Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean care fac posibil ca acest eveniment să se ridice la un nivel demn de toate aprecierile. Am speranța că astfel de evenimente nu vor dispărea ci din contră, prin aportul președintelui CJ Arad, Iustin Cionca să organizăm cât mai multe astfel de serbări în această zonă, să păstrăm vie tradiția și obiceiurile locului. ” a declarat deputatul Eusebiu Pistru
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa soliştilor Sava Negrean Brudașcu, Marius Ciprian Pop, Cornelia Căprariu Roman, Aura Maria Bonchiș, Tiberiu Crişan, Daniela Dudaș, Malvina Nagy, Lioara Boșcu, a Orchestrei „Rapsozii Zarandului” şi a ansamblurilor folclorice „Doina Mureşului” din Arad, „Codrenii” din Groşeni, „Zestrea Buduresii” – Bihor, „Druscelele” din Bârsa, „Păstrătorii tradiției” din Șicula şi „Spicul grâului” din Beliu”.  Quod erat demonstrandum.
E de la colegii de breaslă, nu e de la noi, ce s-a schimbat de atunci, au primit păpușile costume noi?

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate