ALIMENTELE BOGATE ÎN POTASIU REDUC RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

by Cristian Dobre

Cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli au ajuns la concluzia ca un consum de alimente bogate in potasiu reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene.

Oamenii de stiinta au analizat mai multe studii care au inclus datele preluate de la aproximativ 280.000 de adulti, urmariti pe perioade cuprinse intre 5 si 19 ani, informeaza American Heart Association, citata de bighealthtree.com.

Aportul ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc mai mic cu 19% de accidente vasculare cerebrale si cu 8% in cazul bolilor coronariene. „Constatarile intaresc recomandarile facute la nivel international pentru cresterea consumului de alimente bogate in potasiu, care ajuta la prevenirea bolilor vasculare”, a declarat dr. Pasquale Strazzullo de la Universitatea din Napoli.

Alimente bogate in potasiu:
salata verde
cartofii
bananele
soia
caisele
avocado
iaurtul
sucul de prune
fasolea uscata
mazarea

Un alt studiu a aratat ca o dieta bogata in legume si fructe crude poate ajuta, de asemenea, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Pentru realizarea studiului, cercetatorii au analizat incidenta accidentelor vasculare cerebrale in randul a 20.000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare la inceputul analizei. Evolutia lor a fost urmarita timp de zece ani, perioada in care au survenit 233 de accidente vasculare cerebrale in randul participantilor.

Dupa ce au analizat o serie de factori, cercetatorii au constatat ca persoanele cu o alimentatie mai bogata in fructe si legume crude – mai mult de 262 grame pe zi – prezinta un risc cu 36% mai mic sa sufere un accident vascular cerebral decat cei care consuma mai putin de 92 de grame de fructe si legume pe zi.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments