Alertă în Europa: Creşte riscul bolilor transmise de ţânţari

by Florian Popa

Europa se confruntă cu o tendință de încălzire în care valurile de căldură și inundațiile devin din ce în ce mai dese și mai severe, iar verile devin mai lungi și mai calde. Acest lucru creează condiții mai favorabile pentru speciile de țânțari invazive, cum ar fi Aedes.
Specia de țânțar Aedes albopictus se instalează spre nord și spre vest în Europa, dar se poate extinde în continuare în alte țări europene. De asemenea, Aedes este cunoscut pentru transmiterea virusurilor dengue, febră galbenă, chikungunya, zika și West Nile, scrie antena3.ro.
În 2022, în Uniunea Europeană, au fost înregistrate 1.133 de cazuri umane și 92 de decese de infecție cu virusul West Nile. Cazuri dobândite la nivel local au fost raportate de Italia (723), Grecia (286), România (47), Germania (16), Ungaria (14), Croația (8), Austria (6), Franța (6), Spania (4), Slovacia (1) și Bulgaria (1).
Conform ECDC, modalitățile durabile de a controla populațiile de țânțari includ eliminarea surselor de apă stătătoare unde se înmulțesc țânțarii, utilizarea larvicidelor ecologice și promovarea conștientizării comunității cu privire la controlul țânțarilor.
De asemenea, măsurile de protecție personală includ utilizarea plaselor de pat pentru țânțari (de preferință plase tratate cu insecticid) sau dormitul sau odihna în camere cu ecrane sau cu aer condiționat, utilizarea paravanelor pentru ferestre, purtarea de haine care acoperă cea mai mare parte a corpului și utilizarea de respingător pentru țânțari.

Facebook Comments