Ai un prieten care a pierdut la cazino? Iată ce să nu îi zici

by webeditor

Cu siguranță că cei din cercul tău de prieteni au pasiuni cât se poate de diferite și de atipice. Astfel, sunt șanse destul de mari ca în rândul tău de amici să se regăsească și o persoană care a descoperit în jocurile de la cazinourile online o pasiune care le ocupă timpul. Și nu este vorba doar despre jucat la aparate gratis, ci și despre experimentat pentru noi senzații și lecții. Până la urmă, fiecare înțelege diferit să se relaxeze și să își petreacă timpul liber, chiar și atunci când nu este vorba despre a sta cu altcineva.

Însă, uneori, implicațiile gamblingului și gamingului online pot lua o turnură neplăcută, atunci când acea persoană dedicată acestui hobby va fi pusă în fața unei pierderi financiare majore. Dacă, însă, se întâmplă să o și însoțești, caz în care este vorba despre o locație fizica sau să fii lângă ea acasă când s-a întâmplat asta, alege-ți cu grijă cuvintele rostite, pentru că subiectul este deja destul de delicat și orice vorbă aruncată drept consolare sau critică pot fi greșite înțelese și interpretate. Așa se întâmplă că trebuie să fii destul de atent la ce anume spui și cum spui, pentru că și tonul joacă un rol destul de important. Înainte de orice, încurajează și nu lasă să fie prea multe lamentări, căci trebuie să se uite îndată de pierderea suferită. Totuși, iată câteva vorbe pe care să nu le pui unui prieten care tocmai ce a pierdut la cazino o sumă importantă de bani. În timp, și aceasta va înțelege ce anume s-a întâmplat și atunci va fi importat să își amintească cu drag de ceea ce i-ai spus.

“Dacă experimentezi mai mult, data viitoare va fi mai bine”

Cu alte cuvinte, nu faci decât să arunci vina asupra lui și să-i reamintești că lipsa de experiență a făcut pierderea posibilă. Nu este benefic să îi spui asta nu doar pentru că va dezvolta un sentiment de incompetență, dar poate chiar va ajuta întru-dezvoltarea unei dependențe care nu îi face bine deloc pe termen lung. Plus că, această acuzație nu are nicio valoare practică și nu ajută în niciun fel pe cineva să se simtă mai bine.

„Pe bune? Ai pierdut atât de mult?”

Atunci când un individ suferă o pierdere majoră dintr-un buget, instinctul de autoapărare îl face să se mintă singur că suma nu este atât de mare pe cât pare la prima vedere, să se convingă că nu contează. Să spunem că este vorba despre un instinct de conservare. Faptul că tu amplifici ideea că banii sunt destul de mulți, nu este în regulă. Nu face asta, pentru că nu vei face decât să adâncești ideea că tocmai s-a făcut o greșeală uriașă, una pe care poate că nu o conștientizase înainte.

„N-ai avut noroc”

Să pui pe seama destinului o pierdere nu se va dovedi o tactică prea utilă pe viitor. Pentru că o persoană poate dezvolta un obicei prin care se detașează de orice vină, până la a pune orice înfrângeri pe seama sorții și a norocului. Iar tocmai distanțarea aceasta de realitate nu va mai ajuta în luarea unor decizii raționale.

“Ei bine, nu e prima oară când s-a întâmplat, nu?

Exista o zicală prin popor, și anume “a pune sare pe rană”. Iar asta ar însemna fix acest lucru, să amintești de vechile eșecuri, când era concentrat doar pe cel mai recent. Ba chiar, îi spui că nu prea poate face nimic bun, căci tinde mereu să se îndrepte spre aceleași rezultate.

 „Sigur câștigi data viitoare”

Nimeni nu poate aduce o garanție că la următoarea rundă de joc lucrurile vor arăta diferit. Nici jucătorul, nici organizatorul, iar cu siguranță nu tu, care aduci încurajări orbește. Mai bine spune-i că a fost un eveniment care trebuie asumat și că data viitoare va fi mai atent să întoarcă lucrurile în favoarea sa. Practic, acum nu i-ai spus decât ce crezi că ar vrea să audă, dar fără nicio susținere fundamentală.

„Ai șansă să îți recuperezi paguba”

Uneori trebuie să știi când anume să te oprești – și tu cu sfaturile, și jucătorul cu pariurile. Motiv pentru care să știi când să pui limită se poate dovedi o adevărată stăpânire de caracter și o putere uriașă de control. Așadar, nu te pripi și nu spune cuiva tocmai după ce a pierdut mulți bani, că îi poate recupera. Va crede entuziast că ai dreptate și se va înrola în alt joc, fără să mai țină cont de alte lucruri, de consecințe. Și ar putea chiar să piardă din nou, doar că poate și mai serios.

“Poate că nu este pentru tine”

Nu, cu siguranță nu poți spune cuiva care tocmai a pierdut la cazino că această activitate nu este pentru el sau ea. Nu faci decât să îi întărești ideea că nu se pricepe la ceva, iar asta ar putea să îi afecteze încrederea deja șubrezită și ar putea pierde din vedere o bună sursă de distracție și amuzament. Cumva, și-ar putea refuza alte plăceri pe viitor, nu ar mai investi în plăcerile vinovate proprii și chiar ar ajunge să creadă că înfrângerea este parte din destinul său, pe cât de dramatic pare.

 „N-a fost seara ta, eu am castigat la cazino!”

Să te lauzi cu propriile victorii, după ce el tocmai a fost înfrânt nu este moral, frumos și nici încurajator, oricum ai privi lucrurile. Până la urmă îți este prieten și trebuie să îi fii alături, la bine și la rău, și nu să te fălești cu propriile câștiguri, care doar îi pot reaminti de cât de proastă a fost seara lui sau a ei. Îi vei amplifica sentimentul de eșec, de pierzător, până la a nu accepta cu grație câștigul – de care trebuie să dea dovadă, indiferent de condiții..

Așa cum spuneam la final, una dintre regulile nescrise de la cazino este să știi să accepți când ai pierdut. Nu este vorba despre cantitatea banilor pierduți, ci despre cum te raportezi în fața acesteia. Mai ales dacă este vorba despre cineva cunoscut, cu atât  trebuie să faci în așa fel ca atunci când traversează o perioadă dificilă să îi fi alături. Uneori este suficient să asculți, chiar și dacă nu ști ce sfat să dai. Cu siguranță că un cazino poate veni cu bucurii, dar și cu neplăceri, dar niciodată nu trebuie să se piardă din vedere entuziasmul oferit.

 

 

Facebook Comments