ADRIAN VASILESCU, BNR: DE FAPT LEUL NU SE DEPRECIAZA, CI SE APRECIAZA

by Paula Craciun

Un simptom specific lunii decembrie, cu care ne-am întâlnit deseori în trecut, chiar dacă nu în fiecare an, şi-a făcut reapariţia acum vreo săptămână pe piaţa noastră valutară. Leul a manifestat o tendinţă de depreciere.

Dacă pe 9 decembrie cursul era 4,43 – lei pentru un euro! –, pe 10 decembrie a urcat la 4,44, pe 11 decembrie la 4,45, pe 12 decembrie la 4,46.

Luni, 15 decembrie, la redeschiderea pieţei, am înregistrat încă un salt, până la 4,47, curs cu care s-a încheiat şi ziua de marţi 16 decembrie. Şi cum mulţi comentatori din mass-media s-au arătat îngrijoraţi, influenţând şi publicul, cred că o analiză făcută „la rece“, fără emoţii, este singura în măsură să ofere o concluzie raţională.

De multe ori, privind departe se vede mai bine ce se întâmplă aproape. În Polonia, ţară a cărei piaţă valutară e privită cu interes sporit de analiştii noştri, cursul (zlot-euro) a fost luni de 4,1761 iar marţi a sărit la 4,1935, pentru ca mai spre seară să fi fost făcute tranzacţii la cursuri şi mai mari, până la 4,2360. Depreciere semnificativă. La fel în Ungaria. Aici, cursul (forint-euro) a fost luni de 307,86 iar marţi a sărit la 312,60;  spre seară, tranzacţiile au ajuns la un curs de 313,80. Prima observaţie demnă de a fi reţinută: simptomul se manifestă în toată regiunea.

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments