Administraţia Falcă este corigentă la atragerea fondurilor europene. Sume fabuloase au fost ratate

by Paul Anghel

Municipiul Arad stă prost la capitolul atragerii fondurilor europene. Administraţia condusă de Gheorghe Falcă se situează pe locul 19, din totalul celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ din România.

Municipiul Arad a atras fonduri europene de patru ori mai puţine decât Oradea şi de aproximativ trei ori mai puţine decât Craiova sau Timişoara.

Datele au fost făcute publice se senatorul Mihai Fifor, cel care a solicitat Ministerului Dezvoltării aceste situaţii.

Din documentele transmise de minister, reiese că lauda lui Gheorghe Falcă, din ultimii ani de zile este cam „umflată”, iar situaţia în care se află Aradul nu este deloc atât de roză precum o prezenta primarul Falcă.

Bineînţeles, scopul a fost unul politic, din dorinţa de a acumula capital electoral, însă datele oficiale arată o situaţie radical diferită de cea prezentată de preşedintele PNL Arad.

„Curioşi din fire fiind şi promiţând noi cetăţenilor Aradului că le vom asigura transparenţa totală în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, am solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale date referitoare la fondurile europene de care a beneficiat Primăria Municipiului Arad prin liniile de finanţare în perioada 2012-2016, în cadrul exercitiului bugetar 2007-2013. Ne-am gândit că e bine ca arădenii să fie informaţi onest cu privire la fondurile atrase, pentru că de laudăroşenia deja proverbială a mega-primarului Falcă, ne-am săturat. Aflăm astfel că Aradul a fost beneficiar în 18 proiecte, bugetul total al acestora fiind de aproximativ 249 de milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de aproximativ 204 milioane de lei, sumele rambursate efectiv fiind de aproximativ 114 milioane de lei. Repet, 114 milioane de lei. Astfel, Aradul se plaseaza doar pe locul 19 din totalul de 41 de municipii reşedinţă de judeţ”, a spus Mihai Fifor, sentor PSD de Arad.

Din anexa prezentată la finele textului, se poate vedea că aceste fonduri europene au fost folosite pentru a reabilitata zona de agrement Pădurice – 6.286.707 lei, zonă în care algele fac legea, a fost amenajată pista de biciclete cu 9.929.688 lei, pistă care mai mult nu există, iar acolo unde există nu este la parametri optimi,  a fost reabilitat centrul istoric vechi cu 22.129.479 lei – aici intră strada Meţianu, unde o bancă a ajuns să coste peste 8.000 de euro, etc.

Urmărind clasamentul vedem, de pildă, ca Oradea a atras 423.592.114 lei, Craiova – 376.607.655 lei, Timişoara – 384.919.144 lei, Bacău – 200.745.656 lei, Ploieşti – 208.000.077 lei.

Situaţia arată că administraţia lui Falcă mai are de învăţat în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, capitol la care primării de municipii din Moldova, Oltenia sau Muntenia sunt net superioare.

Facebook Comments