Turcia: Un politician kurd bolnav de demență a fost eliberat din închisoare

by Florian Popa

Aysel Tugluk, o politiciană kurdă condamnată în 2018 în Turcia la 10 ani de închisoare pentru „apartenență la o organizație teroristă”, a fost eliberată joi, după ce medicii au considerat că demența de care suferă nu îi permite să rămână în spatele gratiilor, potrivit hotnews.ro.
În vârstă de 57 de ani, ea a fost membră a conducerii partidului prokurd HDP înainte de arestarea sa în 2016.
Biroul procurorului provincial din Kocaeli a decis că menținerea lui Tugluk în închisoarea din nord-vestul Turciei ar fi reprezentat o amenințare la adresa vieții sale, potrivit unui raport medico-legal, potrivit postului privat de televiziune NTV.
În august anul trecut, Curtea Constituțională turcă a respins o cerere de eliberare a acesteia, dar a dispus ca ea să primească tratament neurologic și psihiatric regulat în spital.
Susținătorii lui Aysel Tugluk cred că aceasta a suferit de demență după ce a fost martoră la un atac al naționaliștilor turci în timpul funeraliilor mamei sale din Ankara în 2017, la care i s-a permis să participe.
Ea fusese arestată pentru activitățile sale în cadrul DTK, un grup pe care autoritățile turce îl consideră legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia și aliații săi occidentali îl descriu drept o organizație „teroristă”.

Facebook Comments