Cea mai îndepărtată şi mai clară imagine din Univers, surprinsă de telescopul Webb al NASA

by Andreea Radu

Cea mai îndepărtată şi mai clară imagine surprinsă în istorie de telescopul spaţial James Webb a fost prezentată, noaptea trecută, de preşedintele SUA Joe Biden în cadrul unui eveniment organizat de NASA, scrie antena3.ro.
Preşedintele Joe Biden a prezentat, astfel, cea mai îndepărtată şi mai clară imagine surprinsă de telescopul James Webb al NASA, în cadrul evenimentului organizat chiar la Casa Albă.
Prezentarea, la care a mai participat şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, precede momentul în care NASA va da publicităţii mai multe imagini surprinse de telescopul spaţial lansat pe orbită la finalul anului trecut.
Marele eveniment organizat de NASA este programat să înceapă, astăzi, la ora 17.30, ora României.
Imaginea prezentată de preşedintele Joe Biden este, potrivit specialiştilor NASA, cea mai îndepărtată şi mai clară imagine în infraroşu a Universului. De asemenea, imaginea surprinde galaxii aflate la aproximativ 13 miliarde de ani lumină depărtare.
Potrivit NASA, imaginea full color, singura surprinsă vreodată în istoria omenirii la o astfel de adâncime şi claritate, a fost făcută cu camera NIRCam de pe telescopul spaţial James Webb.
Imaginea prezentată de Biden și de șeful NASA, Bill Nelson, a arătat clusterul de galaxii vechi de 4,6 miliarde de ani numit SMACS 0723, a cărui masă combinată acționează ca o „lentilă gravitațională”, distorsionând spațiul pentru a amplifica foarte mult lumina provenită de la galaxiile mai îndepărtate din spatele său.
Cel puțin una dintre petele slabe de lumină care apar în fundalul fotografiei datează de peste 13 miliarde de ani, a declarat Nelson. Acest lucru o face cu doar 800 de milioane de ani mai tânără decât Big Bang-ul, punctul care a pus în mișcare expansiunea universului cunoscut în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani.
Cea mai îndepărtată şi mai clară imagine din Univers, surprinsă de telescopul Webb al NASA, a fost prezentată de preşedintele Joe Biden
„Este o nouă fereastră în istoria universului nostru. Și astăzi vom avea o privire asupra primei lumini care strălucește prin această fereastră: lumina de pe alte lumi, care orbitează stele mult dincolo de a noastră. Este uluitor pentru mine”, a declarat Biden înainte ca imaginea să fie dezvăluită.
Telescopul Webb, în valoare de 9 miliarde de dolari, cel mai mare și mai puternic telescop științific spațial lansat vreodată, a fost proiectat pentru a privi prin cosmos până la începuturile universului cunoscut, deschizând o eră revoluționară a descoperirilor astronomice.
Evenimentul organizat, astăzi, de NASA, în care vor fi publicate şi alte imagini surprinse de telescopul James Webb va fi disponibil pe site-ul oficial al NASA.

Facebook Comments