Daniela Dodean are Academie de tenis de masă! Implicare a UAV Arad, în proiectul internaţional

by Sorin Haut

În Arad se nasc greu proiecte sportive ambiţioase, dar iată că Daniela Dodean, sportivă arădeană de top mondial, ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, şi-a făcut o Academie, aşa cum livearad anunţa în exclusivitate acum ceva timp în urmă. Olimpica şi sportiva ultimelor două decenii în Arad, dublu campioană europeană cu echipa naţională şi la dublu, dar şi la mixt, în tandem cu soţul Joao Monteiro, înfiinţează o Academie internațională, având mai mulți parteneri din orașul natal. Primul dintre ei este Universitatea Aurel Vlaicu Arad, care pune la dispoziția Sala de sport UAV-„Mihai Botez”, dar oferă și alt sprijin logistic. Lucrurile au intrat deja în linie dreaptă, protocoalele de colaborare sunt semnate, iar prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu și Dana Dodean, aflată astăzi în legătură prin ZOOM, au oficializat totul.

Ramona Lile: „Să-i ajutăm și pe cei mici ajungă la performanțele Danei”

„În primul rând, aș vrea să vă felicit pentru rezultatele excelente ca sportivă. Apoi, mă bucur că am început o colaborare cu Academia Dana Dodean, în general ne mândrim cu cei de-ai noștri, ai Aradului și trebuie să-i ajutăm și pe cei mici ajungă la aceste performanțe. Așadar, cu sprijinul dumneavoastră,  dar și al oamenilor pe care îi aveți alături, sperăm să punem în practică acest proiect frumos. De exemplu, toate proiectele avute împreună cu domnul Sandu Ion, de la PAB, au fost de succes și sunt sigură că vom colabora și la acesta la fel de bine. Pe partea de logistică, va ajuta domnul lector Claudiu Bulzan, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Apoi, Dana, te așteptăm să vii la Arad, să faci lansarea oficială și apoi acțiuni de succes pentru a mai scoate din anonimat acest oraș și a-l pune din nou pe harta sportului românesc și internațional”, a spus Lile.

Dana Dodean: „Voi da tot ce am pentru academie, sunt optimistă”

Legitimată la CSM Arad dar componentă şi a echipei franceze TT Saint-Quentin, Dana Dodean se ocupă chiar şi de la distanţă de cele mai mici detalii, în special forma de organizare a Academiei ce îi va purta numele, dar a cărei conducere i-a oferit-o, cel puțin deocamdată fratelui său, Cristian Dodean. „Vă mulțumesc pentru această șansă pe care ne-o dați dumneavostră și Universitatea pe care o conduceți, e un lucru foarte important pentru noi. Am avut de mult timp în cap acest proiect, dar participarea la Jocurile Olimpice și apoi tot restul programului meu încărcat și alte probleme ne-au făcut puțin să rămânem în urmă cu punerea pe roate a acestei Academii. Cristi luptă singur din răsputeri pentru materializarea acestui proiect, pentru că eu sunt departe, dar sunt foarte optimistă. Am vorbit despre această Academie și cu domnul primar Călin Bibarț, dar și cu domnul Sandu Ion, de la PAB România și m-au asigurat de tot sprijinul lor. În aprilie sunt foarte ocupată la echipa de club, din Franța, dar din luna mai încolo sunt mult mai liberă, mai disponibilă”, susține Daniela Dodean.

Un proiect grandios: „Vrem să aducem echipe și copii și din alte țări”

Desemnată cea mai valoroasă sportivă a Aradului ani de-a rândul, Dodean recunoaște că proiectul va avea o amploare mai mare decât se plănuia iniţial. Astăzi s-a vorbit despre o Academie de nivel internațional, un centru puternic al tenisului de masă de pe „bătrânul continent”. „După câtă lume mi-a oferit sprijinul, îmi dau seama că acest proiect va fi mult mai mare decât cel pe care l-am gândit eu inițial. La început, am zis că vom merge doar pe grupe de copii mici, poate copii care nu au posiblități financiare să facă un sport, dar cu ajutor din multe direcții se pare că vom reuși să facem, de exemplu, și o echipă care să plece de jos și să ajungă la un nivel înalt. Aș dori să fie ca într-o familie, să avem copii, dar să le permitem și oamenilor în vârstă, care vor să practice acest sport, să o poată face într-un cadru organizat. Adică această Academie să aibă de toate, copii, tineri, amatori, sportivi într-o ligă profesionistă. Noi avem jucători sau foști jucători din Arad, care sunt foarte muncitori și pe care îi apreciez pentru asta. În primul rând, ei aș vrea să activeze la această Academie, în frunte cu Cristi, bineînțeles. Ideal ar fi ca o mare parte din arădenii care au sau au avut ceva de spus în tenisul de masă să facă parte din această Academie. Și vorbesc despre o Academie pe plan internațional, nu doar național. Vrem să aducem și echipe și copii și din alte țări, să încheiem contracte, colaborări cu Federația Internațională, bazate în special pe creșterea copiilor. Vreau să spun că sala UAV, unde va funcționa această Academie, va fi dotată la un nivel foarte bun. Butterfly e sponsorul meu de 24 de ani și oferă materialele cele mai bune și performante în lumea tenisului de masă” ,a mai afirmat Dana Dodean.

Ar putea reveni acasă, pentru a conduce Academia

Ajunsă la 34 de ani, sportiva arădeană s-a retras deja de la echipa națională și este conștientă că nu va mai juca mult timp nici la nivel de club. Iar mirajul revenirii acasă, la Arad, pentru a conduce Academia, e mare: „E o întebare foarte bună, pe care mi-o pun și eu. Deocamdată este foarte greu să vin Arad. Am o fetiță care e aici la școală, soțul joacă în echipa națională a Portugaliei, iar aici este unul dintre cele mai mari centre de tenis de masă internaționale. Poate e numărul doi în Europa, iar noi ne antrenăm la un nivel foarte ridicat. Dar, dacă Academia va ajunge la un nivel ridicat și vor veni sportivi de talie internațională cu care atât eu, cât și soțul meu, să ne antrenăm la un nivel înalt, cu siguranță vom fi acolo”, mai promite Dodean.

Cristi Dodean: „Inaugurăm Academia cu o competiție internaţională!”

Următorul pas va fi chiar inaugurarea noii Academii Daniela Dodean, cel mai probabil spre finalul lunii mai sau, și mai sigur, în luna iunie. „Depindem de mese, sunt ceva probleme. Am semnat un contract cu Butterfly, dar ei nu pot confecționa mesele de ultimă generație pe care le-am solicitat noi. Dar, eu zic că cel târziu pe 15 iunie vom fi pregătiți. De fapt, când vor veni mesele, le vom monta și gata. Sigla Academiei o avem deja, urmează să deschidem Academia prin organizarea unei competiții internaționale rezervate sportivilor până în 15 ani și celor până la 19 ani, fete și băieți. Am vorbit cu cluburi din țară și de afară, din Ungaria şi din Serbia, dar și cu colegi de-ai Danei de la lotul național”, a spus Cristian Dodean, președintele noii Academii.

 

 

 

Facebook Comments