Lecţia Piteştiului! UTA pierde duelul în faţa echipei cu care promova la braţ, în 2020

by Sorin Haut

În august 2020, UTA şi FC Argeş terminau la egalitate, 1-1 şi promovau la pas în Liga 1 (foto). La Arad lucrurile păreau însă să se mişte mai bine atât din punct de vedere sportiv cât şi financiar, formaţia din Trivale începând modest primul campionat de după revenirea în elita fotbalului românesc. După şase etape, actualul antrenor al UTA-ei, pe atunci pe banca Argeşului, Ionuţ Badea, era demis în urma rezultatelor slabe, cinci înfrângeri şi un egal şi un singur punct! Totuşi, piteştenii aveau să revină pe parcurs şi puţin a lipsit chiar să prindă play-off-ul, în ediţia 2020/2021, ei încheind sezonul regulat pe poziţia a şaptea, cu 40 de puncte, la două lungimi în spatele celor de la FC Botoşani. În schimb, deşi se lăuda cu stabilitatea băncii tehnice, transferuri importante şi un lot pe hârtie mai valoros decât al piteştenilor, UTA termina abia pe 10, cu 37 de puncte. În play-out, arădenii au fost ceva mai buni, clasându-se pe 8, 32 de puncte (punctele s-au înjumătăţit după sezonul regulat), dar în lipsa aplicării pentru licenţa UEFA, au cedat locul pentru barajul de Conference League celor de la Viitorul, clasaţi pe 9. Argeşul termina pe 12, cu 31 de puncte, la doar un punct în spatele UTA-ei. Deci, Argeşul mai bună după sezonul regulat, UTA după play-out, şi în principiu un echilibru între cele două cluburi. Momentul adevărului l-a reprezentat însă actualul sezon, în care “alb-violeţii” au reuşit să performeze cu adevărat în al doilea an de după promovare şi să facă saltul spre play-off. Ce-i drept, cu destulă şansă şi ajutor din partea arbitrilor, dar argeşenii lui Prepeliţă, culmea contestat acum o lună şi îndemnat de fani să îşi dea demisia, aucrezut în şansa lor până la capăt şi au fost răsplătiţi. Cinci victorii şi două egaluri în ultimele şapte etape, printre victimele lor numărându-se FCSB, Farul şi FC Botoşani, au propulsat Argeşul pe un incredibil loc 4 la finalul sezonul regulat din această ediţie, cu 48 de puncte.

Meszar se laudă cu paşi mărunţi, Argeşul a dat lovitura şi merge în play-off!

Absolut uimitor şi de aplaudat progresul făcut de piteşteni, care sunt şi semifinalişti de Cupa României. Mai ales că bugetul lor şi în general lotul, deloc spectaculos ca şi nume (n.n. cu mari probleme în atac), nu anunţau deloc un astfel de parcurs, asta şi în condiţiile în care în Trivale au fost şi probleme financiare şi destule conflicte conducere – echipă – suporteri. De cealaltă parte, UTA a terminat sezonul regulat din acest sezon pe 8, cu 40 de puncte, iar conducătorul de facto al clubului, Alexandru Meszar, se laudă cu un progres faţă de sezonul trecut, adică două locuri şi trei puncte în plus. Poate cu arbitraje corecte, pentru că “roş-albii” au avut destul de pătimit de pe urma erorilor împotriva lor, ar fi fost mai mult, dar tot ce rămâne sunt rezultatele şi clasamentul, nu impresia artistică, ratările sau greşelile de arbitraj. Nu este tocmai aşa precum zice Meszar, pentru că aşteptările suporterilor erau pe bună dreptate mai mari (n.n. asta şi în contextul unui campionat şi fotbal sărac), iar progresul faţă de sezonul trecut îl reprezenta doar calificarea în play-off, mai ales la ce stabilitate financiară a oferit UTA. Făcând comparaţia poate cea mai nimerită, cu echipa cu care promova la braţ acum aproape doi ani, “Bătrâna Doamnă” a pierdut “meciul” cu Argeşul, poate şi datorită faptului că s-a mers prea mult pe mâna tandemului Balint – Apostu, dar poate şi pentru că Meszar şi cei din conducere nu au stabilit un obiectiv de performanţă, adică accederea în play-off.

Utiştii s-au făcut de râs în Cupa României, „alb-violeţii” visează la trofeu…

Asta deşi bugetul de salarii, stabilitatea financiară şi în general lotul format, cu achiziţii prezentate cu surle şi trâmbiţe, impunea o clasare între primele şase echipe. Cu o istorie bogată în spate şi un public pretenţios şi avizat, UTA nu este un club care să se mulţumească cu puţin, gen menţinerea în Liga 1. Ni se vorbea la începutul sezonului, chiar dinspre jucători, de trofee şi play-off, doar că pe parcurs arădenii au capotat, ruşinos în Cupa României, unde iar făcând o comparaţie (şi) cu Argeşul, UTA nu şi-a respectat blazonul, fiind eliminată de “celebra” echipă de Liga a III-a din Filiaşi, dar şi în campionat, cel puţin până acum. Din perspectiva noastră, să îţi ia faţa echipe obscure de lângă Bucureşti, precum Clinceni, în sezonul trecut, respectiv Voluntari în actuala stagiune, nu este deloc onorabil. Îndrăznim să spunem că UTA-ei îi lipseşte şi o conducere cu adevărat performantă, pentru că până la urmă de acolo porneşte scânteia, dar hai să mai aşteptăm play-out-ul, căci poate echipa ne face o surpriză şi câştigă cele două baraje pentru accederea în Conference League.

Se poate revanşa UTA, din play-out? Conducerea pune, în sfârşit, presiune pe echipă

Pentru asta e nevoie mai întâi de o clasare pe locurile 7-8, unde, la prima vedere, se va da o bătălie mare cu Botoşani (“retrogradarea” moldovenilor în play-out nu e deloc o veste bună pentru UTA), Rapid şi Sepsi. Vă reamintim că ocupantele locurilor 7 şi 8, la finalul play-out-ului, vor disputa un baraj între ele, iar câştigătoarea va avea dreptul să dispute un baraj decisiv, pentru Conference League, cu locul 3 sau 4 din play-off, în funcţie de cine câştigă Cupa României. Două veşti bune dinspre club ar fi că în acest sezon se aplică pentru licenţa UEFA, pentru care se lucrează intens în această perioadă şi apoi, obiectivul este clasarea pe locurile 7-8. Deci, putem spera că UTA se poate revanşa după sezonul regulat şi cine ştie, poate îi ia faţa Piteştiului, cu o revenire în cupele europene!

Facebook Comments