Câteva sfaturi pentru întreținerea parchetului

by Cristian Dobre

Ne pregătim de curățenia de Sărbători. O atenție deosebită trebuie să acordăm și pardoselii, fie că este din lemn masiv sau stratificat. Sigur te-ai întrebat: cum curăț și îngrijesc parchetul pentru a-i asigura o viață lungă și un aspect frumos.

Când le cumperi, plăcile de parchet sunt deja finisate, fie cu lac tratat UV, fie cu uleiuri naturale pe bază de apă. Plăcile nu conțin formaldehidă sau alte substanţe nocive. Deci, nu sunt periculoase pentru atmosfera casei. Când ai parchet, pune cel puțin două ștergătoare: unul la intrarea în casă și altul în hol. Astfel, praful și murdăria vor fi oprite parțial înainte de a intra efectiv în casă.

Pune bucăţi de pâslă, sub picioarele mobilierului pentru a proteja parchetul și a-l feri de zgârieturi.

Nu merge cu pantofi cu toc cui pe pardoselile din lemn.

Nu utiliza cantități mari de apă la curățarea parchetului.

Dacă ai vărsat apă pe parchet, șterge rapid zona respectivă cu o cârpă.

Elimină eventualele pete atunci când sunt în stare proaspătă, fie cu apă și/sau cu o cârpă uscată. Mai poți folosi un amestec de 1: 10 oțet:apă. Nu folosi produse ce conțin amoniac.

Pentru o întreţinere de zi cu zi, este suficient să aspiri parchetul și să îl curățați cu un mop ușor umezit. Astfel  suprafaţa se va usca imediat, fără să apară pete lăsate de picăturile de apă.

Șterge zonele murdare cu o lavetă îmbibată într-o soluţie de curăţare zilnică (PH 6-8), şi, apoi, usucă-le cu o cârpă uscată și moale. Poți utiliza un mop special cu dozare și pulverizator încorporat.

Folosește produse de curățat parchet din lemn profesionale, mai ales în cazul pardoselilor din lemn uleiate. Evită produsele de curățat pe bază de ceară, fiindcă acestea îmbâcsesc și distrug treptat finisajul inițial.

Utilizează, pentru o întreținere completă a parchetului periodic, un refresher, ales și el în funcție de tipul de finisaj. Prin aplicarea acestuia menții practic calitatea finisajului inițial.

Folosește produse de curățat pentru parchet profesionale, create pentru a prelungi durata de viață a acestuia.

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments