ZIUA FORTELOR TERESTRE, MARCATA DE SFANTUL GHEORGHE IN PIATA AVRAM IANCU

by Sida Voicu

Mâine, în 23 aprilie, pe platoul din Piaţa Avram Iancu va avea loc o ceremonie legată de Ziua Forţelor Terestre. Ceremonia va începe la ora 11 şi va cuprinde o slujbă religioasă, defilarea gărzii de onoare, apelul de onoare şi depunerea coroanelor de flori.

***

La 23 aprilie, sărbătorim Ziua Forţelor Terestre, cărora le-a fost hărăzită onoarea de a avea drept patron spiritual creştinesc, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă.

Tradiţia izvorăşte din însăşi vitejia, puterea şi credinţa lui, calităţi ce constituie un adevărat imbold pentru generaţiile de tineri care apără ţara sub faldurile Drapelului de luptă şi reprezintă dovada nezdruncinată a continuităţii şi temeiniciei existenţei celor două instituţii fundamentale Biserica şi Armata, care ocrotesc atât spiritul, cât şi liniştea şi pacea poporului român.

Istoria frământată a acestui popor s-a aflat de la începuturile sale sub semnul izbăvitor al Crucii şi în puterea sabiei. Forţele Terestre se constituie în cea mai reprezentativă categorie de forţe din oştirea română, care a avut o contribuţie decisivă în obţinerea victoriilor pe câmpul de luptă.

Dimensiunea istorică a Forţelor Terestre şi a biruinţelor lor izvorăşte din vremuri imemoriale, începând cu anonimii luptători pedeştri şi terminând cu militarii profesionişti din zilele noastre. Istoria armatei de uscat reprezintă o însumare a istoriilor armelor şi specialităţilor ce au compus-o din totdeauna şi o compun şi în prezent: infanteria, artileria, vânătorii de munte, tancurile, rachetele şi artileria antiaeriană, comunicaţiile şi informatica, cercetarea, geniul, apărarea CBRN şi paraşutiştii militari.

Denumite ca atare sau nu, forţele terestre au fost la români, dintotdeauna, nu numai cea mai numeroasă componentă a oştirii, dar şi singura categorie de forţe capabilă să angajeze, să desfăşoare şi să desăvârşească lupte, bătălii şi operaţii, îndeplinind misiuni deosebit de grele, uneori fără sprijinul celorlalte componente ale armatei, situaţie mai frecvent întâlnită înainte de primul război mondial.

Militarii din Forţele Terestre dovedesc, prin rezultatele foarte bune pe care le obţin zi de zi la toate categoriile de pregătire, că sunt demni continuatori ai glorioaselor tradiţii de luptă moştenite şi că au capacitatea şi forţa necesară pentru a-şi îndeplini misiunile ordonate. Totodată, profesionalismul, curajul şi calităţile morale şi de luptă ale militarilor noştri se bucură de o unanimă recunoaştere în teatrele de operaţii.

Aşadar, odată cu sărbătoarea închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, militarii din Forţele Terestre au organizat în garnizoanele şi unităţile militare din ţară, activităţi de comemorare şi de aniversare dedicate acestui eveniment.

sursa: www.forter.ro

Facebook Comments