6 TRUCURI CA SA TE HIDRATEZI CORECT

by Paula Craciun

Recomandând terapii şi produse naturale pentru a preveni sau trata afecţiunile cauzate de caniculă, acad. Ovidiu Bojor este preocupat, ca şi în cazul altor patologii, de utilizarea lor corectă, făcând întotdeauna precizările necesare. Specialistul ne spune azi cum se prepară sucurile necesare hidratării.

Deoarece am recomandat pentru o bună hidratare şi rehidratare a organismului pe timp de caniculă sucurile de fructe şi legume, se impune să facem câteva recomandări necesare privind prepararea acestora.

  1. Fructele şi legumele destinate preparării sucurilor trebuie să fie de bună calitate şi ajunse la maturitate.
  2. Atât fructele cât şi legumele pot să conţină un mare număr de germeni patogeni, paraziţi şi virusuri care prezintă un real pericol pentru sănătate.Pentru îndepărtarea prafului, pământului, a ouălor de paraziţi şi, în bună parte, a germenilor patogeni este necesară spălarea îndelungată a fructelor şi legumelor sub jet de apă potabilă. În timpul epidemiilor din perioada estivală, fructele şi legumele vor fi ţinute câteva minute în apă cu cloramină, iar apoi vor fi clătite cu apă potabilă.
    1. Pentru prepararea sucurilor se vor utiliza numai materiale de inox, sticlă sau plastic şi vor fi evitate aparatele şi vasele de aluminiu. Randamentele cele mai bune se obţin prin presele de tip hidraulic.
    2. Este recomandabil ca sucurile să se consume imediat după preparare. Pot fi păstrate în frigider, în sticle, cel mult 12 ore. Pot fi consumate ca atare, îndulcite cu miere, simple sau asociate.
    3. Ca o regulă generală, atât pentru omul sănătos, cât şi pentru omul bolnav, micul dejun va începe cu un pahar de suc natural de fructe sau legume. Sub aspect energetic, un litru de must (suc proaspăt de struguri) reprezintă echivalentul a peste ½ kg carne sau 12 ouă sau aproape 1,250 kg cartofi!
    4. Nu trebuie neglijate nici deşeurile care rezultă de la prepararea sucurilor. De exemplu, resturile care rămân de la prepararea sucului de morcov pot fi transformate în chifteluţe delicioase prin adăugarea unui ou, cu puţină făină, puţin unt sau brânză de vaci şi puţină carne, după care se prăjesc în ulei. E o reţetă potrivită meniului de caniculă.

Sursa: click.ro

Facebook Comments