4 greșeli financiare pe care să nu le mai faci

by webeditor

Lipsa banilor suficienți, de la lună la lună, și datoriile constante îţi cresc nivelul de stres, îţi produc panică şi, în cele din urmă, îți afectează sănătatea. Poate crezi că nu există nicio legătură, însă, modul în care trăieşti şi starea ta interioară, agitată de diverse neajunsuri şi nemulţumiri, îţi creează mari probleme de ordin medical. 

Ca să eviți astfel de situații, dedică, mai mult timp, educaţiei financiare, ca să îţi schimbi stilul de viaţă într-unul favorabil sănătăţii tale fizice şi mentale. Nu uita să gestionezi, eficient, veniturile lunare şi să renunţi la lucrurile neesențiale. Uneori, ceea ce pare a fi un sacrificiu îţi oferă inspiraţia şi motivaţia pentru a trăi mai frumos. 

Iată, aşadar, ce greşeli financiare nu îţi dau voie să duci o viaţă armonioasă:

1. Nu economisești din fiecare salariu

Chiar dacă ai un salariu mic, nu înseamnă că nu poţi economisi. Nu trebuie să pui sume mari deoparte, ci să înveţi să fii mai cumpătat, mai ales, la cumpărături. În loc să pui produse în coş, doar pentru că sunt la promoţie sau pentru că arată tentant, fă o listă cu produsele de care ai nevoie, înainte să pleci de acasă. Bineînţeles, trebuie să o respecţi punctual, fără să cheltuieşti suplimentar, când intri în magazin. 

Însă, nu este de ajuns să cumperi mai puţin decât crezi că ai nevoie în realitate. Cu timpul, propune-ţi să pui deoparte bani din fiecare salariu, oricât de mică este suma la început. De fapt, pentru a te asigura că nu cheltuieşti tot venitul înainte să economiseşti, atunci când primeşti salariul, pune o mică parte într-un alt cont sau într-o puşculiţă creată de tine. Apoi plăteşte facturile şi tot ceea ce nu poate fi amânat, iar suma rămasă foloseşte-o pentru nevoi de bază şi activităţi de relaxare.

2. Cheltuiești mai mult pe distracții decât pe dezvoltare personală

Atunci când lucrezi mult, meriţi, din când în când, să te răsfeţi cu o ieşire în oraş, un weekend la munte sau la mare sau alte opţiuni de relaxare. Totuși, nu ar trebui ca toţi banii să se ducă pe distracţii. Încearcă să investești și în dezvoltarea ta personală, adică în dobândirea unor noi cunoştinţe şi abilităţi care să te ajute să câştigi mai mult, în viitor. Poate că este momentul să faci diverse cursuri care te ajută să avansezi profesional. Dacă îţi schimbi stilul de gândire, vei vedea și efectele benefice. Aşa că, din banii pe care i-ai da luna viitoare pe diferite modalităţi de petrecere  a timpului liber, ai putea păstra o parte pentru a investi în tine. 

3. Faci tot mai multe cumpărături pe credit

Nu este de condamnat că ai apelat la un card de credit pentru nevoile tale, însă nu este o decizie înţeleaptă să te obişnuieşti să cumperi aproape orice prin această modalitate. Vei fi tentat să cheltuieşti fără control, chiar şi pe lucruri care mai pot aştepta, odată ce ştii că poţi folosi oricând acea sumă de bani disponibilă în cont. Nu uita, însă, că banii respectivi nu sunt ai tăi așa că, la un moment dat, tot va trebui să îi restitui. Astfel, vei avea tot timpul datorii şi rişti să te descurci din ce în ce mai greu, mai ales dacă apar situaţii neprevăzute.

Dacă nu ai economii şi ai nevoie de bani, apelează la împrumuturi pentru urgențe, care sunt uşor de obţinut şi reprezintă o opţiune mai puţin costisitoare pe termen lung, comparativ cu retragerile de numerar de pe cardurile de credit, care percep comisioane uriaşe.

4. Te focusezi doar pe câştigul din prezent, fără să gândeşti pe termen lung

Cel mai simplu mod de a avea bani rapid este să ai un loc de muncă. Este un lucru firesc, însă greşeala constă în faptul că nu ai planuri de a-ţi creşte veniturile în viitor. Mai mult decât atât, te bazezi doar pe salariu şi nu iei în calcul să găseşti modalităţi de a câştiga bani în mod pasiv, fie dintr-o chirie, fie din acţiuni, titluri de stat sau alte instrumente financiare. 

Aşa cum ai văzut, este uşor să scapi de problemele financiare, dacă faci o serie de corecţii în viziunea ta despre a gestiona salariul lunar. Cu puţină educaţie financiară vei reuşi să faci economii şi să îți creşti veniturile. Trebuie doar să încerci!

Facebook Comments