4 din 10 români, fraudați în mediul online. Hackerii încearcă să obțină date personale și bancare

by Adrian Pavel

Un studiu realizat de compania SAS susține că din 10 romani, aproape jumătate s-au confruntat cu fraude sau tentative de fraude online în ultimele 12 luni, comparativ cu anul trecut. Cei care profită de neatenția oamenilor încearcă cel mai des să obțină detalii bancare sau date personale. Și, din păcate, reușesc. O altă strategie populară în rândul hackerilor este să ne păcălească pe față, spunându-ne că sunt această organizație de prestigiu sau chiar o autoritate oficială. Mai mult ca sigur ați primit un mail de la o companie binevoitoare care vă poartă de grijă și vă înștiințează că aveți multe datorii de plătit, iar penalitățile cresc din ce în ce mai mult dacă nu le achitați chiar acum. Sau că ați câștigat o tombolă și trebuie să completați un formular pentru a accesa premiul.
Ne-am gândi că avansul tehnologic vine la pachet și cu o formă mai sporită de securitate, dar se pare că este chiar invers. Sau cel puțin cam așa văd oamenii lucrurile. Mulți români, mai exact o treime, se tem că ar putea deveni și ei victimele escrocheriilor online în viitor. Iar aproape toți susțin că organizațiile, companiile sau instituțiile cu care aceștia interacționează ar trebui să facă mai multe pentru a-i proteja de tentative de fraudă.
Totodată, cele mai folosite canale pentru fraudă au fost apelurile telefonice, e-mailul, SMS/WhatsApp sau rețelele sociale.
Nu doar în România ne confruntăm cu fraudele online. Situația arată chiar mai rău la nivel global. Compania Akami Technologies Inc. a publicat acum puțin timp un raport ce constată că serviciile financiare reprezintă al treilea cel mai atacat vector din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. În ultimii ani, fluxul de fraude online a fost în continuă creștere, dar în 2023 a atins apogeul. S-au raportat peste un miliard de atacuri asupra aplicațiilor web, adică undeva la aproape 120% mai mult față de anul trecut, scrie stiri.tvr.ro.
Cifrele sunt îngrijorătoare și este clar că trebuie să fie luate măsuri mult mai de amploare din partea autorităților.
Este important să știm să ne ferim de aceste capcane online și să reușim să le identificam. Cum facem acest lucru, a explicat, la Telejurnal Matinal, Ioan Maxim Poșa, specialist în domeniul IT.

Facebook Comments