27 septembrie – Ziua mondială a turismului

by Dana B.

La 27 septembrie, cele peste 155 de țări membre ale Organizației Mondiale a Turismului (OMT) sărbătoresc, în fiecare an, Ziua mondială a turismului.

Celebrarea unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru data de 27 septembrie, când se aniversează și adoptarea statutului OMT (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980. OMT a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenția opiniei publice asupra importanței de ordin social, cultural, politic și economic a turismului.

Reprezentanții OMT stabilesc o temă anuală de dezbatere și o țară gazdă în fiecare an, punând în prim-plan probleme de actualitate. Tema propusă pentru 2017 este „Turismul durabil — un instrument pentru dezvoltare”, iar orașul și țara gazdă sunt Doha și Qatar, se menționează pe site-ul http://wtd.unwto.org.

În mesajul de Ziua Mondială a Turismului, secretarul general al OMT, Taleb Rifai, a menționat că turismul este, în prezent, a treia industrie de export din lume după cele privind substanțele chimice și combustibilii. Potrivit lui Taleb Rifai, în 2016, au fost 1,235 miliarde de turiști, iar până în 2030 numărul acestora va crește la 1,8 miliarde.

„Pe măsură ce sărbătorim Ziua mondială a turismului 2017, întrebarea este cum putem permite acestei forțe transformatoare globale puternice (turismul — n.r.), acestor 1,8 miliarde de oportunități, să contribuie la transformarea acestei lumi într-un loc mai bun și să promoveze dezvoltarea durabilă”, a spus secretarul general al OMT.

Potrivit acestuia, Adunarea Generală a ONU a declarat anul 2017 ca fiind Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare. „Aceasta este o ocazie unică pentru toți de a promova turismul ca o activitate umană a secolului XXI, pentru a construi un viitor mai bun pentru oameni, planetă, pace și prosperitate”, a mai spus Taleb Rifai.

În contextul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG), Anul Internațional își propune să sprijine o schimbare în politicile, practicile de afaceri și în comportamentul consumatorilor astfel încât turismul să contribuie activ la atingerea Obiectivelor Globale. Conform http://wtd.unwto.org, sunt vizate cinci arii cheie: creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii; incluziunea socială, ocuparea forței de muncă și reducerea sărăciei; utilizarea eficientă a resurselor, protecția mediului și schimbările climatice; valorile culturale, diversitatea și patrimoniul; înțelegerea reciprocă, pacea și securitatea.

OMT este agenția Națiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internațional în ceea ce privește turismul responsabil, durabil și accesibil. În prezent, OMT numără 156 de state membre cu drepturi depline. România a fost aleasă, la începutul lunii septembrie 2017, la Chengdu (China), în cadrul lucrărilor celei de-a 22-a ediții a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului, în calitate de membru al Consiliului Executiv al OMT.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments