25 mai – Ziua Limbii Slovace

by Dana B.

Ziua Limbii Slovace este sărbătorită în ţara noastră la 25 mai, fiind instituită prin Legea nr. 142/2014.

Cu această ocazie, în toate localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii slovace, au loc manifestări culturale dedicate acestei sărbători. De asemenea, ziua este marcată şi în toate instituţiile de învăţământ în care se predă limba slovacă drept limbă maternă.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de deputatul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), Merka Adrian Miroslav, care susţinea, în expunerea de motive, că „o naţiune există, în primul rând, datorită limbii”.

Prima Cameră sesizată a fost Senatul, care a adoptat, la 9 septembrie 2014, două propuneri legislative care instituie Ziua Limbii Cehe (la 28 septembrie) şi Ziua Limbii Slovace (la 25 mai). Propunerile legislative privind instituirea celor două zile au fost adoptate de Camera Deputaţilor la 30 septembrie 2014.

Decretul privind promulgarea legii privind instituirea Zilei Limbii Slovace a fost semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la 20 octombrie 2014, Legea nr. 142/2014 fiind adoptată de Parlamentul României la 21 octombrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial la 23 octombrie 2014.

Potrivit site-ului oficial al Universităţii din Bucureşti, www.unibuc.ro, limba slovacă face parte din ramura indo-europeană a limbilor slave occidentale, alături de polonă, sârba luzaciană şi cehă, cu care seamănă cel mai mult din punct de vedere genetic, tipologic şi cultural. Are alfabet latin, nu chirilic. Pe lângă limba sârbă, slovaca este limbă oficială în provincia Voivodina, alături de română, maghiară, ucraineană şi croată, se arată pe site-ul www.mae.ro. De asemenea, slovaca este limbă oficială în Uniunea Europeană.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments