19 noiembrie – Ziua mondială a filosofiei

by Cristian Dobre

Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. În 2020, această dată este 19 noiembrie. Iniţiativa aniversării acestei zile aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), conform http://www.unesco.org/.

Ediţia din acest an are loc în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât ONU ne invită să cugetăm la impactul avut de noul coronavirus asupra societăţilor şi indivizilor. „Criza de sănătate ridică semne de întrebare legate de numeroase aspecte ale societăţilor noastre. În această conjunctură, filosofia ne ajută să obţinem perspectiva necesară pentru a trece peste actualele provocări, prin stimularea gândirii critice asupra problemelor pe care pandemia le-a adus în prim-plan”, potrivit un.org.

UNESCO organizează la 20 noiembrie webinarul cu tema „Teamă, încredere, risc” („Fear, confidence, risk”), la care participă, printre alţii, Hartmut Rosa, profesor de filosofie la Universitatea Friedrich-Schiller din Jena şi scriitorul britanic Julian Baggini, potrivit events.unesco.org. Deşi neliniştile cauzate de criza sanitară sunt fireşti, ele nu trebuie să provoace panică ci, din contră, să mobilizeze în sensul găsirii celor mai raţionale şi eficiente metode de combatere a pandemiei.

În mesajul prilejuit de ediţia din 2020 a Zilei mondiale a filosofiei, Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO, arată că însăşi organizaţia pe care o conduce este rodul unei filosofii, aceea a drepturilor omului, propusă de Immanuel Kant sau Bernardin de Saint-Pierre. „În această zi, UNESCO te invită să experimentezi mirarea filosofică cu privire la lumea înconjurătoare şi să demaşti dogme şi prejudecăţi; pe scurt, să descoperi universalitatea condiţiei umane”, încheie Audrey Azoulay, citată de en.unesco.org.

Ediţia din 2019 a Zilei mondiale a filosofiei a urmărit importanţa avută de contextul regional asupra unor chestiuni precum migraţia, radicalizarea şi inteligenţa artificială. Au fost analizate perspectivele filosofice din diverse părţi ale lumii în raport cu temele amintite, precum şi modul în care discuţiile între susţinătorii diverselor poziţii ar putea duce spre un numitor comun, potrivit un.org.

Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinţei generale UNESCO, s-a susţinut că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere”.

În România, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, prin Centrul de Formare în Filosofie organizează, la 19 noiembrie 2020, conferinţa online susţinută de lectorul universitar doctor Marin Bălan cu tema „Cum organizez un atelier de filosofie pentru copii la clasa mea?”. Sunt luate în discuţie trei probleme: descrierea unui atelier de filosofie pentru copii; transformarea clasei de elevi în comunitate de cercetare filosofică; profesorul ca facilitor, potrivit filosofie.unibuc.ro.

Conferinţa este dedicată în primul rând profesorilor din învăţământul pre-şcolar şi celui primar.

Facultatea de Filosofie din România s-a înfiinţat la 1 septembrie 1860, prin Legea Bugetului din acel an, la propunerea lui Ion Maiorescu, sub denumirea de Facultatea filosofică, potrivit http://filosofie.unibuc.ro/.

În 1864, Facultatea de Filosofie a devenit facultate fondatoare a Universităţii din Bucureşti, în urma decretului de înfiinţare emis de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Între 1864 şi 1893, Facultatea de Filosofie a funcţionat împreună cu Facultatea de Litere sub numele de Facultatea de Litere şi Filosofie, iar din 1893, a devenit Facultatea de Filosofie şi Litere.

Din anul 1948, Facultatea de Filosofie a inclus secţii de sociologie, psihologie, pedagogie şi ziaristică. Începând cu 1977, facultatea a funcţionat în cadrul unei Facultăţi de Istorie – Filosofie, cu o secţie de filosofie-istorie. După 1989, Facultatea de Filosofie şi-a recăpătat locul distinct în cadrul structurii de organizare a Universităţii din Bucureşti, notează site-ul citat. Printre profesorii care au predat aici de-a lungul vremii, se numără Titu Maiorescu, Constantin Rădulescu Motru, Dimitrie Gusti, Nae Ionescu, P.P. Negulescu, Ioan Petrovici, Mircea Florian, Tudor Vianu, Grigore Moisil.

În septembrie 2017, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti şi specialist în filosofie analitică şi logică filosofică, a fost ales preşedinte al International Institute of Philosophy (Institutul Internaţional de Filosofie).

Etimologic, termenul de ”filosofie” înseamnă ”dragoste de înţelepciune”. Conform DEX, filosofia este ştiinţa constituită dintr-un ansamblu închegat de noţiuni şi idei, care interpretează şi reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments