IARBA GRASĂ, FOLOSITĂ CA ALIMENT ȘI MEDICAMENT

by Adrian Topor

Portulaca oleracea, cunoscuta ca iarba grasa sau grasita, este o planta cu tulpina carnoasa si frunze spatulate, suculente. Considerata de multi o buruiana deranjanta, are in realitate nenumarate proprietati, putand fi folosita ca aliment si ca medicament.

Iarba grasa este originara din Persia si India, dar in prezent creste in fiecare colt al lumii. La noi a fost apreciata inca din vremea dacilor, figurand pe lista plantelor medicinale utilizate de stramosii nostrii.

Potrivit healthyfoodhouse.com, semintele acestor ierburi sunt extrem de puternice, pastrandu-si proprietatile germinate timp de 3-4 ani. In plus, este una din putinele plante asupra careia nu planeaza suspiciuni ca ar fi modificata genetic.

Frunzele si fructele sunt, de asemenea, deosebit de puternice si rezistente. Unii naturopati utilizeaza Portulaca oleracea pentru a intari sistemul imunitar si pentru a combate afectiunile sistemului digestiv.

Bogata in Omega 3 si vitamina A
Surprinzator, iarba grasa este bogata in omega-3, avand un continut mai ridicat decat majoritatea tipurilor de ulei de peste.
In plus, din categoria vegetalelor frunzoase verzi, este cea mai importanta sursa de vitamina A, atat de importanta pentru sanatatea oculara.

De asemenea, iarba grasa este o importanta sursa de antioxidanti, abunda in vitaminele B si C, carotenoizi si contine si mici cantitati de calciu, magneziu si fier

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments