Cum să tratăm tusea

by Adrian Topor

Tusea este un simptom neplăcut, efect al contactării unui virus sau a unei bacterii care atacă mucoasa tractului orofaringian sau a plămânilor. Este modul natural prin care organismul se apără și protejează căile respiratorii.

Tusea este de două feluri: acută autolimitativă şi cronică. Cea cronică persistă mai bine de 8 săptămâni şi incidenţa sa este de 10-20% în cazul adulţilor, pe când cea acută autolimitativă are o durată de mai puţin de 3 săptămâni.

Motivele persistenţei tusei

Factorii care favorizează apariţia tusei sunt diverşi, dar pot fi depistaţi cu uşurinţă de către un medic specialist.

Tusea poate să-şi facă apariţia ca urmare a unei răceli, pe fondul iritaţiei căilor respiratorii şi poate persista săptămâni bune după vindecarea virozei sau a infecţiei bacteriene care a produs-o.

Un alt motiv al apariţiei acesteia este stresul, care are efectul de a slăbi sistemul imunitar. Cortizolul, hormonul care este eliberat atunci când eşti stresată, favorizează inflamaţiile, inclusiv în cazul aparatului respirator.

Tusea mai apare şi ca urmare a deshidratării, respectiv a uscării mucoasei nazale.

Pentru a evita acest factor care determină apariţia tusei, este necesară curăţarea mucoaselor cu ajutorul unei soluţii saline si hidratarea intensă a organismului.

Picăturile nazale care decongestionează mucoasa pot fi şi ele o cauză a apariţiei şi persistenţei tusei, în cazul în care sunt folosite în exces, întrucât pot contribui la inflamarea membranelor respiratorii.

Aerul poate determina şi el persistenţa tusei, dacă este fie prea uscat, fie prea umed. În timp ce atmosfera uscată irită căile respiratorii, umiditatea poate acutiza simptomele astmului sau apariţia unor alergeni precum mucegaiul sau acarienii.

Tusea poate fi tratată uşor cu ajutorul remediilor naturale, în cazul în care nu este acută.

De regulă, dacă aceasta durează mai mult de 10 zile chiar dacă te afli sub tratament, este absolut necesară efectuarea unui nou consult medical.

Află care sunt cele mai comune remedii moștenite din bătrâni și cum poți să le prepari chiar și tu, în intimitatea propriei locuințe:

Ceaiul de ceapă și nuci

Spală o ceapă și zdrobește-o, păstrându-i coaja. Fierbe-o timp de 10 minute în 300 ml de apă, alături de miezul a 3 nuci. Îndulcește ceaiul cu miere si consumă-l la temperatura camerei, cu înghițituri mici, pe parcursul întregii zile.

Mierea picantă

Indiferent dacă tusea ta este uscată sau expectorantă, o poți trata cu ajutorul câte unei lingurițe de miere condimentată cu puțin piper alb măcinat sau turmeric. Acest remediu are efect imediat și poate fi folosit de mai multe ori pe zi.

Inhalațiile

Fierbe apă într-o cratiță de mărime medie si pulverizează câteva picături de ulei esențial în ea.

Poți folosi ulei de cimbru, de oregano, de mușețel, de mentă sau de eucalipt. Apleacă-te deasupra vasului si acoperă-ți capul cu un prosop, pentru a nu le permite vaporilor să se risipească. Nu te apropia la mai putin de 20 cm de vas, pentru a evita eventualele arsuri. Asigură-te, înainte să alegi uleiul esențial, că nu esti alergică la niciuna dintre componentele sale.

Ceaiul de ghimbir

Spală o rădăcină de ghimbir proaspăt și taie o bucățica din el, care să nu depășească 5 cm.

Dă-l pe răzătoarea mică și pune-l la fiert într-un litru de apă clocotită, timp de un minut. Strecoară-l si adaugă lămâie, dacă vrei ca efectele benefice să fie mai puternice. Ceaiul de ghimbir are și proprietăți de imunizare, dar și de eliminare a țesutului adipos.

 

Sursa: eva.ro

Facebook Comments