CUM SA-TI INGRIJESTI PICIOARELE CA SA PREVII VARICELE

by Andreea Radu
Căldura verii nu le place, frigul iernii nici atât. Pretenţioase nevoie mare, picioarele noastre cer atenţie zi de zi şi la orice vârstă. Uite ce să faci ca să previi varicele! Statisticile le dau dreptate: 30% dintre femei suferă de picioare grele, edeme, varice. Tot eşti în vacanţă – ai putea începe să le îngrijeşti aşa cum merită.

Cum să ai o circulaţie periferică sănătoasă

Stai mai multe ore pe zi în maşină, blocată în trafic. Dai drumul la căldură – normal, îţi este frig. Dar ascultă sfatul nostru: închide ventilaţia de la nivelul picioarelor! Parbrizul are nevoie de încălzire, gambele tale – nu. Parcă în transportul în comun e mai bine? Stai în picioare, în aglomeraţie şi picioarele îţi amorţesc. Dacă prinzi loc pe scaun, ce bine e! Bine?! S-o crezi tu! Căldura radiatorului din lateral este un dezastru pentru picioarele tale!

Ce am uitat? A, da. Ploaia şi zăpada care te obligă să porţi ghete. Pielea lor moale îţi încălzeşte venele şi le dilată, iar forma lor elegantă comprimă pulpa piciorului, împiedicând sângele să urce. Pe vremuri, doar bunicile se văitau de dureri de picioare. În ziua de astăzi, suferă şi femei tinere, ba chiar şi adolescente. De ce? Medicina nu are, încă, toate răspunsurile. Dar un lucru este cât se poate de sigur: modul de viaţă este decisiv în problemele de circulaţie periferică. Ce veste bună! Înseamnă că poţi preveni şi poţi trata. Să vedem cum!

Ce să mănânci ca să nu faci varice

Ca să îţi fortifici venele, trebuie să nu ai de-a face cu retenţia de apă, constipaţia şi hemoroizii. Se rezolvă consumând anumite alimente: zmeură, coacăze negre, afine, pline de vitamina PP-inamicul retenţiei de apă. Alte alimente au darul de a fortifica pereţii venelor -aşa sunt uleiurile vegetale (rezervor de vitamina E), pătrunjelul, citricele, fragii (bogaţi în vitamina C), fructele şi legumele galbene (bogate în betacaroten), carnea roşie, ciupercile, seminţele de dovleac (surse importante de zinc şi seleniu).

Cum să faci baie ca să previi varicele

Răsfaţă-te seara cu o baie caldă, de circa 33°C, dar închei-o cu un duş rece (la temperatura camerei) pe picioare. Sau, şi mai bine, cu duşuri alternative – cald, rece, purtând jetul de sus în jos şi de jos în sus.
Sfatul nostru. Baie caldă de dimineaţă? Pentru nimic în lume! Căldura dilată venele şi urmează să stai nemişcată, în picioare – în autobuz sau pe scaun – în autoturism. O veritabilă catastrofă!

Ce creme previn varicele

 

Cele mai multe creme pentru picioare conţin ginkgo biloba, castan de India, viţă de vie roşie, principii active ce pătrund în piele.
Sfatul nostru. Cea mai bună metodă de aplicare a cremei: ridici picioarele şi le sprijini de perete, pui crema în palme şi le masezi de jos în sus, ca să intre crema în piele. Un răsfăţ pentru picioarele puse la grea încercare!

Ce să bei şi cât ca să nu faci varice

Apă. Multă. E campioană la eliminat toxinele din organism. Şi, de multe ori, de teama de a nu ne balona, ne impunem să bem mai puţină apă. Total greşit! „Puţin” trebuie să fie valabil pentru alcool -face mult rău, dilatând venele!

Ce să îmbraci şi ce nu

Talie de viespe, jeanşi mulaţi – da, fac impresie. Numai că hainele strâmte îngreunează returul venos (drumul de întoarce al sângelui spre inimă).
Sfatul nostru. Astfel de haine nu sunt pentru toată ziua. Lasă-le pentru ocazii… cât mai rare.

Încălţămintea potrivită pentru o circulaţie sănătoasă

Tocurile înalte nu lasă talpa să se îndoaie pe sol -o mişcare esenţială pentru ca sângele să „plece” din călcâi şi să urce spre pulpa piciorului.

Sfatul nostru. Poartă pantofi cu talpă plată. Sau măcar tocuri nu mai înalte de 3-4 cm. Lasă tocurile de 12 cm pentru Revelion sau alte ocazii… cât mai rare.

Suplimente alimentare pentru picioare uşoare

Din când în când, o cură de zinc, seleniu, vitaminele E şi C-substanţe care protejează pereţii venelor -îţi face foarte bine. Plantele care ajută sunt cele care pun sângele în circulaţie şi fortifică venele: ginkgo biloba, viţa de vie roşie, castanul de India, hamamelis, sâmburii de struguri.

Sfatul nostru. La plafar există o mulţime de preparate de-a gata -tablete, tinctură, gelule etc. Cumpără sfătuindu-te cu farmacista!

Trucuri pentru acasă şi la serviciu

Nu te ridici ore în şir de pe scaun. Rău pentru picioarele tale! Mai ales dacă le ţii încrucişate. Ajută-le!

– Pune sângele în mişcare. Ridică-te din când în când şi fă câţiva paşi; descalţă-te şi plimbă o minge de tenis cu talpa – muşchii se decontractă, sângele este evacuat din picior şi ai să te simţi foarte bine; ţine o minge între genunchi şi strânge-o cât mai tare – pui la lucru muşchii coapselor şi descongestionezi circulaţia venoasă; pune un picior pe o treaptă, urcă treapta pe vârful piciorului, coboară în aşa fel încât călcâiul să fie mai jos decât vârful, repetă de 10 ori, apoi schimbă piciorul.
– Poartă ciorapi medicinali, care activează circulaţia. Alege-i (mai subţiri sau mai groşi) în funcţie de gravitatea problemei („vase sparte”, edem, varicozităţi, varice).

Sportul previne varicele

Sport, sport, sport. Te-ai săturat să auzi că el face minuni în toate situaţiile, în toate problemele, la toate vârstele? Nu contează. Osă mai tot auzi. Mers pe jos (în special pe nisip sau urcând o pantă, doarece călcâiul este mai jos decât restul tălpii şi toţi muşchii piciorului lucrează), înot, escaladări, schi, dans, gimnastică ori curse pe bicicletă – alege. Oricare dintre ele este o binecuvântare pentru picioarele tale.

Sfatul nostru. Pentru tenis şi jogging nu te zgârci când e vorba de calitatea încălţărilor! Şi, în timpul antrenamentului de încălzire, poartă ciorapi care strâng piciorul. Sau stretch.

Facebook Comments