Zmeura, sursă bogată de vitamine

by Cristian Dobre

Zmeura nu este numai gustoasa, ci are si o multime de beneficii pentru santatatea ta, fiind o sursa bogata de vitamine, minerale si nutrienti de pret.

Consumul de fructe si legume este asociat cu reducerea riscului de imbolnavire. O serie de studii sugereaza ca marirea consumului de fructe precum zmeura scade riscul de obezitate dar si de diabet.

Beneficiile consumului de zmeura

Lupta cu cancerul – zmeura ajuta organismul sa lupte cu cancerul, fiind unul dintre fructele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti. De asemenea, zmeura contine acid elagic, un compus fenolic natural care are proprietati anticancerigene.

Mentine sanatatea cardiovasculara – continutul ridicat de potasiu al zmeurei ajuta la reglarea pulsului, dar si a tensiunii arteriale. Zmeura este bogata in minerale precum manganul, cuprul si fierul, care contribuie la formarea celulelor rosii din sange.

Efecte benefice asupra fertilitatii – vitamina C, dar si magneziul din zmeura sporesc fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.

Ajuta la eliminarea kilogramelor in plus – bogata in fibre dietetice si mangan, zmeura incetineste procesul de digestie si mentine satietatea pentru o perioada indelungata. Manganul stimuleaza arderea grasimilor. Asadar, daca tii cura de slabire, iti poti potoli pofta de dulce cu zmeura.

Are proprietati antiinflamatoare – zmeura previne degradarea membranei celulare, avand proprietati antiinflamatoare. Un studiu facut recent a dovedit ca antioxidantii din zeama de zmeura sunt responsabili pentru proprietatile antiinflamatoare asupra tractului gastrointestinal.

Fortifica sistemul imunitar – zmeura este bogata in vitamina C, care intareste sistemul imunitar si previne infectiile. Fenolii si antocianina sunt compusii care fortifica sistemul imunitar si previn imbatranirea prematura.

Benefice pentru diabetici – fructoza, cantitatea mare de fibre si indicele glicemic redus fac din zmeura gustarea ideala pentru pacientii diabetici intrucat consumul de zmeura nu produce dezechilibre majore ale nivelului de zahar din sange.

Amelioreaza durerile cauzate de artrita – polifenolii din zmeura protejeaza cartilajul si amelioreaza durerile din cauza artritei.

Cum sa incorporezi zmeura in dieta ta

Zmeura se regaseste pe piata atat proaspata, cat si congelata ori sub forma de suc, gemuri sau dulceturi. Sucul de zmeura din comert ar trebui inlocuit cu sucul de zmeura preparat de tine, acasa.

Pentru a beneficia de efectele zmeurei ar trebui sa consumi 3 portii pe saptamana. Ideal ar fi sa alegi zmeura proaspata.

Iata cum poti introduce zmeura in alimentatia ta:

  • Pune zmeura in smoothieuri
  • Prepara suc de zmeura
  • Pune zmeura in salata de pui
  • Toaca zmeura si pune-o in iaurtul grecesc pe care il mananci pe post de gustare
  • Foloseste zmeura proaspata pe post de umplutura la clatite
  • Prepara salata din spanac, nuci, branza de capra si zmeura

Valori nutritionale 1 cana de zmeura

Calorii: 64

Proteine: 1,5 g

Grasimi: 0,8 g

Carbohidrati: 15 g (dintre care 8 g de fibre si 5 g de zaharuri)

Vitamina C: 54% din doza zilnica recomandata

Vitamina K: 12% din DZR

Acid folic: 6% din DZR

Mangan: 41% din DZR

Alte vitamine: vitamina B6, calciu, magneziu, fosfor, zinc sau cupru.

Zmeura contine si cantitati semnificative de antioxidanti precum betacarotenul, luteina sau zeaxantina.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments