Ziua ”Zero discriminare”, marcată la 1 martie

by Cristian Dobre

Ziua ”Zero discriminare” este marcată în fiecare an, începând din 2014, la 1 martie, la iniţiativa UNAIDS – Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA.

Campania ”Zero discriminare” se doreşte a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni de a promova şi sărbători diversitatea, toleranţa şi incluziunea şi de a acţiona împreună pentru a pune capăt discriminării.

În 2019, cu ocazia zilei ”Zero discriminare”, UNAIDS subliniază necesitatea urgentă de a lua măsuri împotriva legilor discriminatorii, după cum se arată pe site-ul UNAIDS (www.unaids.org).

În multe ţări, legile au ca rezultat faptul că oamenii sunt trataţi în mod diferit, excluşi de la serviciile esenţiale, sau supuşi unor restricţii nejustificate în ceea ce priveşte modul în care îşi trăiesc viaţa. Astfel de legi sunt discriminatorii, ele negând drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Statele au o obligaţie morală şi legală – în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, tratatele privind drepturile omului, ”Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă” şi alte obligaţii internaţionale – de a elimina legile discriminatorii şi de a adopta legi care protejează oamenii de discriminare. A pune capăt discriminării şi schimbarea legilor intră în responsabilitatea tuturor. Toată lumea poate avea un rol în eliminarea discriminării şi poate încerca să facă diferenţa, într-o măsură mai mare sau mai mică. În 2019, campania cu ocazia zilei „Zero discriminare” îi îndeamnă pe oameni să ia atitudine împotriva legilor care discriminează în ţara lor, se mai arată pe site-ul www.unaids.org.

Iniţial, campania ”Zero discriminare”, lansată de UNAIDS, a pornit de la nevoia de informare şi sensibilizare a comunităţii în legătură cu HIV/SIDA, pentru a stopa răspândirea infecţiei cu HIV şi a învinge această teribilă maladie. Nivelul scăzut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate cu acest virus sau bolnave de SIDA. Discriminarea faţă de persoanele cu HIV le face pe acestea să-şi ascundă boala, fapt ce duce, în consecinţă, la răspândirea acesteia.

În 2013, cu prilejul Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a propus marcarea, la 1 martie 2014, a Zilei internaţionale ”Zero discriminare”. Ca simbol al acestei zile a fost ales fluturele. Michel Sidibé a lansat Ziua ”Zero discriminare” pe 27 februarie 2014, în cadrul unui amplu eveniment desfăşurat la Beijing, în China. ”Răspunsul în faţa SIDA a oferit omenirii lecţii importante de toleranţă şi compasiune”, a declarat Michel Sidibé. ”Se ştie că atât dreptul la sănătate cât şi dreptul la demnitate aparţin tuturor. Lucrând împreună, ne putem transforma, putem transforma comunităţile noastre şi lumea noastră astfel încât să se ajungă la zero discriminare”, a spus directorul executiv al UNAIDS.

Eradicarea SIDA până în anul 2030 este o parte integrantă a obiectivelor de dezvoltare durabilă care au fost adoptate în unanimitate de către statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015.

În cadrul celei de-a 37-a reuniuni a Consiliului Coordonator al Programului UNAIDS, a fost adoptată o nouă strategie, pentru a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, conform site-ului www.unaids.org. Strategia UNAIDS pentru perioada 2016-2021 este una dintre primele strategii din cadrul sistemului ONU, aliniate obiectivelor de dezvoltare durabilă, care stabilesc cadrul pentru politica de dezvoltare la nivel mondial în următorii 15 ani, inclusiv în ceea ce priveşte eradicarea epidemiei de SIDA până în 2030.

În ceea ce priveşte campania antidiscriminare, numeroase organizaţii promovează activ această cauză prin diferite activităţi, pentru a evidenţia dreptul oricui de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naţionalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, educaţie şi credinţă.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments