Ziua Sportului Curat

by Cristian Dobre

Sărbătorită în fiecare an la 10 aprilie, Ziua Sportului Curat a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 240/2016, publicată în Monitorul Oficial la 7 aprilie 2016.

Cunoscută, la nivel internaţional, sub denumirea ”Play True Day”, această zi este marcată în întreaga lume prin acţiuni şi manifestări tematice, susţinute de organizaţii anti-doping, şi a fost stabilită prin Declaraţia de la Montevideo, semnată, în 2013, de 17 state, în cooperare cu Agenţia Mondială Anti-Doping. În România, iniţiativa marcării ei a aparţinut ANAD, ţara noastră alăturându-se, astfel, statelor care au aderat la Convenţia internaţională împotriva dopajului în sport şi a Codului Mondial Anti-Doping, notează site-ul oficial al Guvernului, www.gov.ro, şi cel al Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), http://anad.gov.ro/.

Potrivit Hotărârii de Guvern menţionate anterior, cu prilejul acestei zile, Agenţia Naţională Anti-Doping şi alte autorităţi din administraţia publică centrală, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente dedicate informării şi promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport, adoptată în cadrul Conferinţei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, care a avut loc la Paris, la 19 octombrie 2005, cât şi cu principiile Codului Mondial Anti-Doping, anexă la această Convenţie. România a aderat la prevederile celor două documente prin Legea 367/2006, angajându-se, astfel, să adopte, la nivel naţional, măsurile legislative în domeniu, dar şi politicile anti-doping la nivel mondial. La simpozionul INADO-WADA, Agenţia Naţională Anti-Doping a acceptat, în numele României, ca şi ţara noastră să marcheze Ziua Sportului Curat la 10 aprilie, notează site-ul oficial al Guvernului, www.gov.ro.

Marcarea acestei zile are scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra luptei împotriva dopajului, un flagel care afectează nu doar sportul, ci întreaga societate, notează site-ul oficial al Agenţiei Naţionale Anti-Doping. Pentru a sărbători această zi, sunt organizate acţiuni de educare, informare, prevenire şi combatere a dopajului în sport, adresate îndeosebi tinerilor, cu precădere sportivi şi practicanţi ai sportului recreativ, precum şi personalului din anturajul acestora. Scopul este acela de a avertiza cu privire la pericolele utilizării substanţelor interzise, se arată într-un comunicat al Executivului remis AGERPRES în aprilie 2016. În anii trecuţi, Ziua Sportului Curat a fost sărbătorită în contextul altor manifestări sportive majore desfăşurate în ţară, astfel că, în 2019, cu ocazia Campionatelor Europene de Lupte organizate la Bucureşti, Agenţia Naţională Anti-Doping a derulat mai multe activităţi de promovare a sportului curat.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments