Ziua navigatorului, marcată pe 25 iunie

by Cristian Dobre

Ziua navigatorului este o zi oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi este marcată, anual, la 25 iunie. Este organizată de IMO – Organizaţia Maritimă Internaţională şi scopul ei este să conştientizeze publicul cu privire la cei 1,5 milioane de navigatori şi la contribuţia lor unică la bunăstarea tuturor, conform www.imo.org.

Ziua navigatorului a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2010, în acest sens Conferinţa Diplomatică de la Manila adoptând Rezoluţia 19, care recunoaşte contribuţia unică a navigatorilor de pretutindeni la comerţul maritim, la economia mondială şi la societatea civilă ca întreg. În rezoluţie se prevede ca ziua de 25 iunie să fie celebrată ca Ziua navigatorului, iar guvernele, organizaţiile de transport maritim, armatorii şi alte părţi interesate sunt încurajate să promoveze prin acţiuni proprii acest eveniment.

În 2016, tema Zilei navigatorului a fost „Pe mare pentru toţi”, atrăgând atenţia asupra faptului că navigatorii nu servesc doar industria transportului maritim sau propria carieră, ci pe noi toţi. Secretarul general al ONU declara: „În această Zi a navigatorului să avem în vedere munca celor care fac transportul naval posibil într-o manieră care promovează viziunea noastră globală asupra unei vieţi demne şi plină de oportunităţi pentru toţi”, conform www.imo.org.

Tema anului 2017 a fost „Navigatorii contează”, atrăgând atenţia asupra ideii că porturile şi centrele pentru navigatori ar trebui să aplice exemple de bună practică în susţinerea şi bunăstarea navigatorilor.

Ziua navigatorului din anul 2018 a fost celebrată sub tema „Bunăstarea navigatorilor”. A fost axată în particular pe sănătatea mintală a marinarilor, fiind organizate campanii de informare asupra strategiilor specifice pentru managementul stresului şi a altor probleme care afectează condiţia psihică a navigatorilor.

Anul acesta, Ziua navigatorului se desfăşoară sub tema „I Am On Board with gender equality” („Sunt de acord cu egalitatea de gen”). Organizatorii ţin să evidenţieze importanţa, oportunităţile şi contribuţia femeilor în comunitatea navigatorilor, mai notează www.imo.org.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments