Ziua muzicilor militare este sărbătorită la 1 iulie

by Cristian Dobre

Ziua muzicilor militare este sărbătorită la 1 iulie. În Regulamentul organic din 1/13 iulie 1831, era stipulată funcţionarea, la Iaşi, în cadrul Strajei Pământeşti, a unei fanfare militare, în fapt prima fanfară militară românească. Astfel, intrau şi îşi începeau slujba sub drapel ”ostaşii muzicanţi”, o fanfară fiind formată, conform prevederilor vremii, din ”1 tambur, 24 muzicanţi şi 8 toboşari”, potrivit site-ului www.mapn.ro.
Prima muzică militară din Ţara Românească a fost înfiinţată la Craiova, de marele spătar Alexandru Ghica. Din primăvara anului 1831, au apărut şi primele regulamente militare privind numărul ”ostaşilor muzicanţi” care intrau în componenţa celor trei regimente înfiinţate în 1830 în Ţara Românească şi în Moldova, potrivit ”Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010). Muzicile militare au avut un rol foarte important în diferite momente care au marcat istoria ţării noastre, de la sărbători naţionale, manifestări social-politice sau culturale până la prezenţa pe front alături de trupele româneşti.

În 1858, muzicile militare treceau de la străjile pământene la regimente. În 1859-1867, toate regimentele au fost dotate cu muzici militare, iar în 1864, a fost creat un departament special în cadrul Ministerului de Război, care avea în subordine toate muzicile militare. În Războiul de Independenţă, trupele au fost dotate cu fanfare şi gornişti.

La 10 octombrie 1936, a luat fiinţă ”Şcoala elevilor muzicanţi”, prima formă de învăţământ muzical preuniversitar din ţara noastră, se arată pe site-ul www.armataromaniei.ro.

La 10 decembrie 1941, Inspectoratul Muzicilor Militare a fost restructurat, funcţionând, în continuare, pe lângă Direcţia Superioară a Infanteriei, sub denumirea Serviciul Muzicilor Militare. La 25 martie 1949, acesta s-a transformat în Secţia Muzicilor Armatei, iar în 1965, în Inspectoratul General al Muzicilor Militare, ulterior – Inspectoratul Muzicilor Militare (din 1 mart. 1990). La 15 octombrie 2001, a devenit Serviciul Muzicilor Militare.

Anul acesta, la data de 1 iulie, cu ocazia Zilei Muzicilor Militare, are loc, inaugurarea Monumentului artiştilor muzicii româneşti, ”dedicat marilor compozitori, dirijori, interpreţi, instrumentişti, textieri, libretişti, aranjori, editori, prezentatori, realizatori de radio şi televiziune, care, de-a lungul timpului au construit fundamentul bogat, valoros şi etern al muzicii româneşti, în toată diversitatea sa”, aşa cum este consemnat în hrisovul aşezat la temelia monumentului, notează site-ul http://presamil.ro. Monumentul se află în faţa unităţii care găzduieşte trei structuri importante ale muzicii militare, respectiv Centrul de Instruire, Inspectoratul acestei arme şi Muzica Reprezentativă a MApN, situată pe Bulevardul Iuliu Maniu din Capitală.

Ceremonia de sfinţire a locului în care este amplasat Monumentul artiştilor muzicii româneşti şi aşezarea hrisovului la temelia acestuia a avut loc la 4 iunie 2019. Monumentul a fost realizat de artistul plastic Valentin Tănase, directorul Studioului de arte plastice al armatei, iar iniţiativa a aparţinut generalului-locotenent dr. Cătălin Zisu, comandant şi coordonator al Instituţiilor de Cultură din Armata României.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments