Ziua Mondială a Tineretului, cea mai mare reuniune catolică din lume

by Andreea Radu

Ziua Mondială a Tineretului, ajunsă la cea de-a 16-a ediţie, care se va deschide marţi la Lisabona, cu un milion de tineri aşteptaţi şi în prezenţa papei Francisc, reprezintă cea mai mare reuniune catolică din lume, informează agerpres.ro.
Acest eveniment global, creat în 1986 la iniţiativa papei Ioan Paul al II-lea, este organizat la fiecare doi sau trei ani şi include întâlniri festive, culturale şi spirituale, ce îmbracă forma unor concerte, sesiuni de rugăciune, conferinţe şi dezbateri.
După ce au fost repartizaţi în diverse zone ale Portugaliei pentru a petrece câteva zile în cadrul diecezelor, tinerii veniţi de pe toate continentele se vor reuni în acest an în perioada 1-6 august la Lisabona.
Aproximativ 16.000 de membri ai forţelor de ordine, protecţiei civile şi serviciilor de urgenţe medicale vor fi desfăşuraţi cu această ocazie în capitala portugheză, unde mai multe străzi şi staţii de metrou vor fi închise – o provocare pentru acest oraş cu 550.000 de locuitori şi care primeşte deja numeroşi turişti în perioada estivală.
Marcat de momente importante, precum ceremonia de primire a papei Francisc, joi, şi drumul crucii, vineri seară, evenimentul de săptămâna viitoare va culmina cu un priveghi prezidat de suveranul pontif sâmbătă seară şi cu o slujbă de amploare, duminică dimineaţă, după o noapte petrecută sub cerul liber. Programul va fi unul destul de aglomerat pentru papa Francisc, care a suportat în urmă cu două luni o dificilă operaţie abdominală.
Liderul spiritual de la Vatican va aborda în discursurile şi în discuţiile sale unele dintre tematicile preferate ale tinerei generaţii, precum schimbările climatice şi utilizarea reţelelor de socializare. El va vorbi şi despre delicata chestiune a violenţelor sexuale comise asupra minorilor de anumiţi membri ai Bisericii Catolice, o instituţie zguduită de aceste scandaluri, în pierdere de popularitate şi care îşi pune întrebări despre viitorul său.
Promovată de Biserica Catolică, această reuniune de mare amploare este însă deschisă şi tinerilor aparţinând altor confesiuni.
După succesul de care s-au bucurat două întâlniri dedicate tinerilor la Roma în 1984 şi 1985, papa polonez Ioan Paul al II-lea a creat oficial, în 1986, în „Oraşul Etern”, Ziua Mondială a Tineretului, un eveniment în care alternează iniţiative descentralizate şi întruniri în masă.
Au urmat ediţiile din Buenos Aires (Argentina, 1987), Santiago de Compostela (Spania, 1989), Czestochowa (Polonia, 1991), Denver (Statele Unite, 1993), Manila (Filipine, 1995), Paris (Franţa, 1997), Roma (Italia, 2000), Toronto (Canada, 2002), Koln (Germania, 2005), Sydney (Australia, 2008), Madrid (Spania, 2011), Rio de Janeiro (Brazilia, 2013), Cracovia (Polonia, 2016) şi Ciudad de Panama (Panama, 2019).
Ediţiile care au înregistrat cel mai mare număr de participanţi au fost cele organizate la Manila (5 milioane de participanţi), Rio de Janeiro (3,7 milioane de participanţi) şi Cracovia (3 milioane de participanţi).
Evenimentul din capitala Portugaliei ar fi trebuit să aibă loc iniţial în vara anului 2022, însă a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

Facebook Comments