Ziua mondială a siguranţei pacientului

by Cristian Dobre

Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la 17 septembrie. Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019 pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi pentru a acţiona în vederea îmbunătăţirii siguranţei acestora potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.

La ediţia acestei zile din 2019, Ministerul Sănătăţii din România a organizat o campanie cu tema „Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă”, având drept scop conştientizarea profesioniştilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, precum şi a pacienţilor asupra importanţei îngrijirilor medicale de calitate şi a siguranţei. Obiectivele campaniei au fost: informarea profesioniştilor din sănătate asupra importanţei îngrijirilor medicale în condiţii de siguranţă, conştientizarea medicilor asupra necesităţii utilizării corecte a tehnologiilor şi instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse, informarea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora asupra importanţei implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei, potrivit www.ms.ro.

În octombrie 2004, OMS a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, tema Zilei mondiale a siguranţei pacienţilor este „Siguranţa lucrătorilor din domeniul sănătăţii: o prioritate pentru siguranţa pacienţilor” care subliniază necesitatea unui mediu de lucru sigur pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, ca o condiţie prealabilă pentru asigurarea siguranţei pacienţilor, potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit mari provocări cu care se confruntă lucrătorii din domeniul sănătăţii la nivel global – risc crescut de infecţii asociate asistenţei medicale, violenţă, accidente, stigmatizare, boală şi deces. În plus, lucrul în medii stresante exacerbează riscurile la adresa sănătăţii fizice şi mintale şi a siguranţei lucrătorilor din domeniul sănătăţii, făcându-i mai predispuşi la erori care ar putea duce la vătămarea pacienţilor. Astfel, OMS face apel la acţiuni urgente şi durabile din partea tuturor părţilor interesate să recunoască şi să investească în siguranţa lucrătorilor din domeniul sănătăţii, ca o prioritate pentru siguranţa pacientului, cum arată sursa amintită.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments