Ziua mondială a habitatului

by Cristian Dobre

Ziua mondială a habitatului este marcată la 7 octombrie, respectiv în prima zi de luni din luna octombrie, potrivit www.un.org.

Marcarea acestei zile a fost stabilită în 1985 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la recomandarea Comisiei pentru Aşezări Umane a ONU. Ziua mondială a habitatului a fost sărbătorită pentru prima dată la 6 octombrie 1986, sub genericul „Shelter is my right”, oraşul gazdă pentru marcarea evenimentului fiind Nairobi.

Scopul principal al marcării Zilei mondiale a habitatului este de a aduce în prim-plan situaţia în care se află oraşele lumii şi dreptul fundamental al fiecărui om de a avea o locuinţă adecvată. În întreaga lume, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, pornind de la marile oraşele şi până la cele mai mici aşezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creşterii populaţiei şi inegalităţii economice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toţi locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor oraşele noastre.

Tema din acest an – ”Tehnologii de ultimă oră, unelte inovative ce transformă deşeurile în bogăţie” – a pornit de la cea de anul trecut intitulată „Gestionarea deşeurilor municipale solide”, care s-a axat în principal pe administrarea eficientă a deşeurilor. Obiectivul temei în 2019 este acela de a susţine contribuţia celor mai inovative tehnologii la gestionarea durabilă a deşeurilor pentru atingerea Obiectivului 11 pentru Dezvoltare Durabilă: oraşe inclusive, sigure, rezistente şi durabile. Dincolo de deşeurile solide care includ toate deşeurile produse în urma activităţilor umane (deşeuri solide, lichide, casnice, industriale şi comerciale), care continuă să aibă un impact devastator asupra schimbărilor climatice, sănătăţii publice şi mediului.

Potrivit Studiului mondial economic şi social mondial din 2018, noile tehnologii au un mare potenţial de a îmbunătăţi felul în care muncesc şi trăiesc oamenii, de a accelera în mod semnificativ eforturile pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi pentru a aborda schimbările climatice, notează https://urbanoctober.unhabitat.org.

Cele mai noi tehnologii, precum automatizarea, robotica, vehiculele electrice, tehnologiile cu energie regenerabilă, biotehnologiile şi inteligenţa artificială pot transforma domeniile sociale, economice şi de mediu. Acestea pot oferi soluţii mai bune, mai ieftine, mai rapide şi uşor de utilizat pentru problemele de zi cu zi, inclusiv gestionarea deşeurilor.

În 2019, evenimentul principal al acestei zile va fi găzduit de guvernul din Ciudad de Mexico. Alte teme şi oraşe gazdă au fost: ”Shelter for the Homeless” (1987, New York); ”Shelter and Urbanization” (1990, London); ”Future Cities” (1997, Bonn); ”Safer Cities” (1998, Dubai); ”Women in Urban Governance” (2000, Jamaica); ”Cities without Slums” (2001, Fukuoka), ”Water and Sanitation for Cities” (2003, Rio de Janeiro), „Planning our Urban Future” (2009, Washington, D.C.), „Better City, Better Life” (2010, Shanghai, China), ”Cities and Climate Change” (2011, Aguascalientes, Mexic), ”Changing Cities, Building Opportunities” (2012, Embu, Kenya), ”Urban Mobility” (2013, Bangkok), ”Voices from Slums” (2014), ”Public Spaces for All” (2015), „Housing at the Centre” (2016), „Housing Policies: Affordable Homes” (2017), ”Municipal Solid Waste Management” (2018, Nairobi).

O locuinţă potrivită a fost recunoscută ca parte a dreptului la un standard de viaţă adecvat în cadrul instrumentelor internaţionale, respectiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 şi Pactul internaţional privind drepturile economice, sociale şi culturale din 1966.

În luna octombrie a fiecărui an, ONU-Habitat şi partenerii săi organizează o lună de activităţi, evenimente şi discuţii cu privire la sustenabilitatea urbană, cunoscută şi sub denumirea ”Urban October”. În octombrie 2018, 61 de ţări şi 107 oraşe au marcat Ziua mondială a Habitatului şi Ziua mondială a oraşelor, care se sărbătoreşte la data de 31 octombrie.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments