Ziua Mondială a Apei, sărbătorită și la Arad

by Andreea Radu

Ziua Mondială a Apei 2023 își propune să marcheze o accelerare a schimbării în ceea ce privește soluționarea crizei apei și a salubrității.

Disfuncționalitatea care caracterizează în prezent întregul ciclu al apei subminează progresele înregistrate în toate celelalte problemele majore ale omenirii, fie că vorbim despre sănătatate sau foamete, despre egalitatea de gen la locul de muncă, despre educație sau industrie, despre dezastre sau pacea mondială.

În anul 2015, omenirea s-a angajat să respecte obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 6 ca parte a Agendei 2030 – asumându-și astfel promisiunea că, până în anul 2030, fiecare dintre noi va avea parte de apă și salubritate gestionate în condiții de siguranță.

Acum însă ne aflăm foarte mult în urma acestui obiectiv Miliarde de oameni și nenumărate școli, întreprinderi, centre de asistență medicală, ferme și fabrici sunt împiedicate să se dezvolte întrucât nu sunt încă îndeplinite drepturile fiecăruia dintre noi la apă și salubritate.

 

În luna martie 2023, Sistemul de Gospodarire a Apelor Arad va avea înca o data prilejul să se implice în organizarea unor activități pe marginea acestei teme.

 

Programul SGA Arad – Ziua Mondială a Apei 2022:

– 02.03.2023 – concurs trivia pe subiecte de mediu – schimbări climatice cu circa 50 de elevi de clasa a VIII – a și a IX – a, de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad.

06 -10.03.2023 – se vor preda către Asociatia „Capace cu Suflet” capacele de plastic colectate la sediul SGA Arad cu scopul de a atrage atenția asupra importanței colectării selective a deșeurilor precum și a reciclării.

13 – 24.03.2023 – se vor derula diferite acțiuni în încinta Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” Arad și în incinta Școlii Gimaziale „Aron Cotruș” Arad, toate având ca principal scop conștientizarea în ceea ce privește problemele actuale de mediu, schimbările climatice, precum și a necesității imperioase de a se implementa schimbări, mai mari sau mai mici, pentru a stopa degradarea mediului înconjurător datorită activităților umane. Vor participa 50 elevi ai Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”- Arad, coordonați de învățătoarea  Irina Henț și circa 30 de elevi și învățători coordonatori ai Școlii Gimnaziale ”Aron Cotruș” – Arad.

– 13 – 24.03.2023 – prezentare povestea “Ovi își face prieteni noi” si povestea Păsării Colibri, precum și fișe de colorat cu tematica mediului înconjurător, la următoarele unități de învățământ prescolar: Grădinița „Salem” Arad. Vor participa aproximativ 40 de copii împreună cu coordonatorii grupelor; Gradinița PP Vladimirescu și Gradinița PN Vladimirescu cu aproximativ 60 de copii.

– 13 – 24.03.2023 – „Acţiune de igienizare și protejare a naturii”, inițiată de S.H. Lipova în colaborare cu Liceul „Regele Mihai I” – Săvârșin. Actiunea se va desfasura în urmatoarele locatii: Faleza Mureș – Oraș Lipova, pe raza orașului Lipova și în zona Băilor Lipova, Valea Troaş – localitatea Săvârșin și vor participa 50 elevi alături de profesorii coordonatori și angajaţi ai SGA Arad, S.H. Lipova și ai Formației Radna.

– 13 – 24.03.2023 –  la Școala Gimnazială Sintea Mare, judet Arad, cu aproximativ 25 de elevi de ciclul gimnazial se va desfășura o activitate de introducere în tematica mediului înconjurător prin povești și activități adecvate vârstei.

– 20 – 24.03.2023 – la Clubul „Amazing Kids” Arad, unde se vor organiza diferite jocuri interactive pe marginea tematicii propuse cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Vor participa 30 de copii împreuna cu profesorii coordonatori.

– 22 – 31.03.2023 – Expoziţie la sediul SGA Arad cu desene, pliante și fotografii realizate pe parcursul activităților și acțiunilor prezentate mai sus.

 

„Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate