Ziua internațională împotriva testelor nucleare, marcată la 29 august

by Dana B.

Ziua internaţională împotriva testelor nucleare este marcată anual, la nivel mondial, la data de 29 august, cu scopul de a atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le au testele cu arme nucleare.

Potrivit www.un.org, la 2 decembrie 2009, a 64-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat 29 august Ziua internaţională împotriva testelor nucleare prin adoptarea în unanimitate a Rezoluţiei 64/35. Rezoluţia solicita creşterea gradului de conştientizare şi educaţie „cu privire la efectele exploziilor de test ale armelor nucleare sau la orice alte explozii nucleare şi la necesitatea încetării lor ca mijloc de realizare a scopului unei lumi fără arme nucleare”.

La 29 august 1991, preşedintele Kazahstan-ului, Nursultan Nazarbaev, a emis un decret prin care poligonul pentru teste nucleare de la Semipalatinsk a fost închis, loc unde timp de 40 de ani (în perioada fostei URSS) au fost efectuate peste 450 de explozii nucleare terestre şi subterane, cu o putere ce depăşeşte de 2,5 mii de ori puterea unei bombe nucleare, precum a celei de la Hiroshima, Japonia.

Principalul instrument internaţional de luptă împotriva tuturor formelor de teste nucleare a fost negociat la Geneva, între 1994 şi 1996, respectiv Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare („Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty” – CTBT). Acesta a fost adoptat de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 10 septembrie 1996, dar nu a intrat în vigoare din cauza nesemnării sau neratificării de către unele ţări cu programe nucleare de a căror ratificare depinde intrarea în vigoare a tratatului CTBT.

Conform www.mae.ro, România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 5 octombrie 1999. În prezent, 183 de state membre ale ONU au semnat Tratatul, iar dintre acestea, doar 166 l-au şi ratificat.Anul 2010 a marcat celebrarea pentru prima dată a Zilei internaţionale împotriva testelor nucleare.

La 29 august 2011, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ţărilor membre să ratifice rezoluţia care prevede interzicerea testării de arme nucleare. Referindu-se la Ziua internaţională împotriva testelor nucleare, secretarul general din acel moment al ONU declara: „O lume fără arme nucleare ar fi un bun public global de cel mai înalt ordin”. Tratatul prevede că fiecare ţară se angajează să nu testeze arme nucleare indiferent de mediu, scopuri militare sau civile.

„Istoricul testelor nucleare este unul de suferinţă, cu victime din peste 2.000 de teste nucleare, adesea din cele mai vulnerabile comunităţi ale lumii. Consecinţele devastatoare – care nu au fost limitate de graniţele internaţionale – au avut impact asupra mediului, sănătăţii, securităţii alimentare şi dezvoltării economice”, declară secretarul general al ONU, António Guterres, conform site-ului www.un.org.

În această zi sunt organizate diverse activităţi la nivel mondial, care includ, printre altele, organizarea de seminarii, conferinţe, expoziţii, concursuri, apariţia de publicaţii, cursuri în instituţiile academice, programe în mass-media. Numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare şi la sediul ONU. Totodată, această zi are ca scop educarea publicului şi sensibilizarea cu privire la efectele pe care le are efectuarea acestor teste cu arme nucleare şi conştientizarea necesităţii de a le pune capăt, pentru atingerea obiectivului de a avea o lume fără arme nucleare. Adunarea ONU invită statele membre, sistemul ONU, societatea civilă, mediul academic, mass-media şi persoanele fizice la marcarea acestei zile. Activităţi similare sunt preconizate pentru ediţia din 2019.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments