Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, marcată la 29 mai

by Cristian Dobre

La 29 mai se marchează Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută şi sub denumirea de Ziua internaţională a ”Căştilor Albastre”. În prezent, membrii misiunilor ONU de menţinere a păcii, fie că este vorba de personal civil, de poliţie sau militar, sunt desfăşuraţi în 14 misiuni pe patru continente. Această zi este, totodată, un prilej de comemorare a celor căzuţi în misiunile de menţinere a păcii.

Adunarea Generală a ONU a stabilit în 2002, prin Rezoluţia 57/129, ca Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii să fie marcată anual la data de 29 mai. În această zi, în 1948, prima misiune ONU de menţinere a păcii numită „United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)” a fost desfăşurată în teritoriile palestiniene. Ziua a fost marcată pentru prima dată la 29 mai 2003.

Tema aleasă pentru 2019, în vederea marcării Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii, este „Protejarea Civililor, Protejarea Păcii”, potrivit www.un.org/en/events/peacekeepersday. Alegerea acestei teme are rolul de a marca împlinirea a 20 de ani de când Consiliul de Securitate a mandatat explicit o misiune de menţinere a păcii pentru protejarea civililor, fiind vorba de misiunea UNAMSIL în Sierra Leone.

Peste 3.800 de angajaţi ai forţele ONU de menţinere a păcii şi-au pierdut viaţa din 1948 până în prezent în cadrul misiunilor desfăşurate la nivel internaţional, dintre care 98 au murit în misiuni anul trecut.

În ultimii douăzeci de ani, protecţia civililor a fost exponenţial în centrul misiunilor ONU de menţinere a păcii. Astăzi, peste 90% din personalul dedicat acestor misiuni sunt prezenţi în opt operaţiuni pe glob – în Abyei şi Darfur, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Haiti, Liban, Mali şi Sudanul de Sud.

Prima misiune a ONU de menţinere a păcii a fost instituită la 29 mai 1948, când principalul organism al Naţiunilor Unite, Consiliul de Securitate, a autorizat desfăşurarea unui număr redus de observatori militari în Orientul Mijlociu pentru a forma United Nations Truce Supervision Organization, care avea rolul de a monitoriza Acordul de Armistiţiu între Israel şi statele arabe.

De atunci, peste 1 milion de bărbaţi şi femei au fost implicaţi în 72 de misiuni de menţinere a păcii, acţionând în unele dintre cele mai vulnerabile state. Din Cambodgia în El Salvador, Liberia, Sierra Leone, Timor şi în alte zone, misiunile ONU de menţinere a păcii au ajutat statele să facă tranziţia de la război la pace.

La 29 mai, statele membre şi organizaţiile non-guvernamentale organizează evenimente solemne pentru a-i onora pe cei căzuţi în misiunile de menţinere a păcii. Cei care fac parte din misiunile ONU în desfăşurare pentru menţinerea păcii folosesc acest prilej pentru a-şi consolida legăturile cu populaţiile locale, organizând evenimente sportive, vizite în şcoli şi orfelinate, concursuri de artă şi eseuri, expoziţii de fotografie, concerte, conferinţe şi ateliere de lucru pe teme pacifiste.

În această zi, la sediul ONU din New York are loc o ceremonie în onoarea tuturor pacificatorilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce au servit misiunilor ONU, fiind acordată cu acest prilej şi Medalia „Dag Hammarskjöld” postum celor care au căzut în misiunile de menţinere a păcii, în cursul anului precedent.

Din 1948, forţele ONU de menţinere a păcii au acumulat treptat experienţă în diferite zone de criză de pe glob, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internaţională pentru gestionarea crizelor complexe, care constituie ameninţări la pacea şi securitatea internaţională. La nivel mondial, în prezent, 124 de state contribuie cu 13.000 de persoane personal civil şi cu 88.000 de persoane personal de poliţie şi militar la cele 14 misiuni ONU de menţinere a păcii.

În 2018, secretarul general al ONU a lansat o nouă iniţiativă, intitulată ”Acţiunea pentru Menţinerea Păcii”, prin care cerea recalibrarea menţinerii păcii cu aşteptări realiste, realizarea unor misiuni de menţinere a păcii mai sigure şi mai solide, mobilizarea unui suport mai mare pentru soluţii politice şi pentru forţe mai bine echipate, mai bine structurate şi mai bine antrenate. Peste 150 de state şi organizaţii regionale au girat ”Declaraţia pentru Angajamente Comune” pentru ”Acţiunea pentru Menţinerea Păcii”, arătând astfel că există un sprijin la nivel înalt pentru această iniţiativă.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, la 1 mai 2019, România era implicată cu un total de 54 de militari, poliţişti şi jandarmi în 8 misiuni ONU de menţinere a păcii, ceea ce corespunde locului 74 din 122 state contributoare.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments