ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ALFABETIZĂRII

by Dana B.

Ziua internațională pentru alfabetizare se marchează, în fiecare an, la 8 septembrie. A fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1966, iar anul acesta celebrează cea de-a 50-a aniversare, desfășurându-se pe tema ”Citind trecutul, scriind viitorul”.

Astfel, ediția din 2016 sărbătorește cinci decenii de angajament național și internațional, de eforturi și de reușite pentru a crește rata de alfabetizare a populației din întreaga lume. De asemenea, actuala temă propune adoptarea unor soluții inovatoare, pentru a susține procesul de alfabetizare și pe viitor, notează site-ul www.unesco.org.

Așa cum susține și directorul general al UNESCO, ”lumea s-a schimbat din 1966 — dar hotărârea noastră de a asigura fiecărei femei și fiecărui bărbat abilitățile, mijloacele și oportunitățile de a deveni ceea ce-și doresc, cu demnitate și respect, rămâne la fel de fermă ca până acum. Alfabetizarea reprezintă fundația pe care se construiește un viitor mai bun pentru toți.”

Ziua internațională pentru alfabetizare a fost inițiată cu ocazia Conferinței mondiale a miniștrilor educației pentru eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în septembrie 1965. În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinței. Guvernul iranian a propus atunci ca UNESCO să decerneze un premiu internațional pentru merite deosebite în lupta împotriva analfabetismului și a creat Premiul Mohammed Reza Pahlavi Prize, acordat în perioada 1967-1978. Alte două premii, Nadezhda K. Krupskaya (1970-1991) și Premiul Literar Irakian (1989-1991) au fost conferite timp de 19, respectiv 11 ani.

În prezent, cu ocazia acestei zile, în fiecare an sunt oferite cinci premii: The International Reading Association Literacy Award, înființat în 1979, The Noma Literacy Prize, din 1980, două premii King Sejong Literacy Prizes, înființate în 1989 de către guvernul Republicii Coreea, pentru a-l comemora pe regele care a inventat, în urmă cu peste 500 de ani, un alfabet ce conținea 22 de litere ușor de învățat, și Premiul Malcolm Adiseshiah International Literacy Prize, creat în 1998 de către guvernul indian, pentru a-l comemora pe Malcolm Adiseshiah, fost director general adjunct al UNESCO.

Ca și în anii precedenți, Ziua internațională pentru alfabetizare este celebrată la nivel mondial, prin diverse acțiuni organizate de instituțiile guvernamentale, ONG-uri, sectoare private, comunități, profesori, elevi și experți. Printre manifestările internaționale ale zilei se numără și Conferința internațională organizată pe parcursul a două zile (8-9 septembrie), la sediul UNESCO din Paris, în cadrul căreia sunt înmânate și Premiile Internaționale UNESCO pentru Alfabetizare. Fiecare dintre premii conține un cec în valoare de 15.000 de dolari, o diplomă și o medalie.

UNESCO consideră problema alfabetizării o prioritate a programului său. Educația, în general, constituie un agent important în promovarea păcii și a toleranței. O persoană alfabetizată poate lupta mai eficient împotriva sărăciei, a problemelor de sănătate și a prejudecăților, își poate îmbunătăți veniturile și poate dezvolta relații mai bune cu restul lumii. O comunitate alfabetizată este dinamică, schimbă idei mult mai ușor și se angajează în dezbateri, pe când analfabetismul reprezintă un obstacol în dobândirea unui nivel de viață mai bun și poate duce chiar la excludere sau la violență. De mai bine de 65 de ani, UNESCO desfășoară numeroase programe pentru a se asigura că alfabetizarea rămâne o prioritate atât pe agendele naționale, cât și pe cele internaționale.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments