Ziua eroilor români, sărbătorită în Ungaria

by Andreea Radu
La data de 24 mai 2017, Consulatul General al României, reprezentat prin E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consul general,  a organizat, cu ocazia “Zilei Eroilor”,  în localitățile Debrecen și Hajdúböszörmeny, situate în cadrul circumpscripţiei consulare arondate,  ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români, prin slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori.
Asistenţa religioasă a ceremoniilor a fost asigurată de către Prea Sfinţitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoţit de către pr. Ionuţ Negrău, parohul Parohiei Săcal (jud. Hajdu-Bihar). La aceste manifestări au mai participat Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea; Cristina Marian şi Daniela Şopota, inspectori şcolari în cadrul ISJ Bihor, care au însoţit un grup de cca. 20 de elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, precum şi reprezentaţi ai Clubului „Lions” Oradea.
În oraşul Debrecen au fost depuse coroane la monumentul ostaşului roman, denumit în limbaj popular “Fecioara alba”, monument aflat în Piaţa Bocskei, din centrul municipiului, la care a participat în calitate de reprezentant al Primăriei Municipiului Debrecen, domnul dr. Szentei Tamas, directorul Departamentului cultural din cadrul Primăriei Debrecen, în numele căreia a depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la cimitirul municipal din Debrecen, unde la monumentul ostaşului român căzut la datorie, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, ierarhul român a celebrat o slujbă religioasă, după care cei prezenţi au depus coroane si de asemenea au ţinut un moment de reculegere.
Ulterior acestora, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în localitatea Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de către domnul viceprimarul Sores Istvan şi vicenotarul Anita Szatmari. La ceremonia desfăşurată în „Cimitirul soldatului român” autorităţile locale au invitat şi reprezentanţi ai poliţiei precum şi media locală. Au fost depuse coroane la monumentele aflate în aceeaşi incintă.
Parohia românească din Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, închinată „Înălțării Domnului”, și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua de 25 mai, la sărbătoarea “Înălţării Domnului”. Liturghia arhierească a fost celebrată de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan şi PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, fost paroh timp de 6 ani la Otlaca-Pustă.  Împreună cu ierarhii, au celebrat slujbele religioase un sobor de preoți și diaconi, format din pr. Arhimandrit Calinic Covaci, paroh la Otlaca Pustă şi preoţi sosiţi din Ungaria și România. Au fost rostite rugăciuni pentru eroii români şi a fost depusă o coroană de flori la troiţa situată la intrarea în localitatea Otlaca-Pustă.
Sărbătoarea a fost onorată cu prezența de oficialități, precum Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Gyorgy Simonka (deputat în Parlamentul de la Budapesta, originar din Otlaca Pustă fost primar al localităţii), Peter Tolnai, vicepreşedintele Cons. Jud. Bekes; Elvira Ardelean, primarul localității Otlaca Pustă și președinte al Autoguvernării Românești locale, Eva Bocsor Karancsi, preşedintele Autoguvernării Româneşti Judeţene Bekes şi peședinte al Asociației Culturale „Mihai Purdi”, din Otlaca Pustă. A fost prezent la manifestări, Ion Petrovai, primarul comunei Petrova, din jud. Maramureş, alături de o delegaţie formată din oficiali ai primăriei locale şi membri ai ansamblului folcloric din localitate. O troiţă de lemn, în stil maramureşean, a fost amplasată în trecut, de către administraţia locală din Petrova, la intrarea în localitatea Otlaca-Pustă. La final, toți credincioșii au fost invitați la o agapă frățească comună, la Căminul Cultural din localitate, care a fost oferită din partea parohiei. Oaspeții au vizitat şi expoziţia Asociaţiei “Mihai Purdi” din localitate.
Facebook Comments