Zi de doliu la Arad ! Se împlinesc 13 ani de când Falcă a pus stăpânire pe oraș

by Cosmin Mihuta

20 iunie 2004. O zi de tristă amintire pentru istoria Aradului, ziua în care arădenii l-au ales pe Gheorghe Falcă pentru prima dată în fruntea Primăriei. Au trecut de atunci 13 ani de chin pentru un oraș care altădată era numit Mica Vienă și care astăzi este comparat cu sate ca Șepreuș sau Șicula. Un oraș în care au dispărut mai toate stadioanele, în urma cărora au răsărit supermarketuri, care nu întâmplător au vărsat sume imense de bani, direct sau indirect, către firma lui Gheorghe Falcă. În 13 ani de zile, ba chiar mai repede, Marele Vizionar Gheorghe Falcă a reușit să distrugă cel mai mare ștrand natural din Europa de Est, o perlă a Aradului, cum era ștrandul Neptun pe vremuri, unde în weekend se adunau peste 40.000 de oameni. După 13 ani, clădirile istorice ale Aradului stau să cadă, de la cele din centru, la Teatrul vechi, lăsate în paragină de o administrație preocupată numai de bunăstarea proprie, nu și de binele acestui oraș. Au trecut 13 ani de zile, în care bugetul Aradului a fost secătuit de tot felul de afaceri de partid, de la celebrele bănci cu 8000 de euro de pe Mețianu, la milioanele de euro pentru sisteme de irigații, la afaceri de milioane cu spații verzi, la studii de fezabilitate de alte milioane de euro care n-au fost puse niciodată în practică. După 13 ani de administrație Falcă, Aradul a pierdut 8000 de locuri de muncă, conform datelor oficiale, rămânând o cenușăreasă a zonei, din toate punctele de vedere, fiind la ani distanță nu numai de Timișoara, ci și de Oradea. Sunt doar câteva dintre neajunsurile pe care administrația Falcă le-a adus Aradului (am putea vorbi de situația jalnică a spitalelor, de aeroportul nefuncțional, de patinoarul de un milion de euro care stă închis, de firmele primăriei, mai ales CET, care au fost falimentate), un oraș devenit de luni bune capitală a gunoaielor, o situație care reflectă cât se poate de bine modul haotic în care a fost condus orașul sub bagheta lui Falcă.

Dacă noi, ca oraș, am dus-o prost, în 13 ani de zile, în schimb candidatul Falcă, cu datorii la întreținere în iunie 2004, a devenit un adevărat baron local. Din nimicul pe care l-a avut înainte de 2004, când cerea locuință socială de la Primăria Arad, Falcă a făcut în 13 ani o adevărată avere, pe care alții ar fi acumulat-o cu greu în 13 vieți. Firma primarului înființată în 2005 a înflorit peste noapte, obținând contracte de milioane de lei, care ulterior s-au transformat în case, mașini de lux, vilă pe Malul Mureșului, vacanțe exotice. La fel de bine au dus-o și alte firme, de casă, inclusiv cea a vecinului de duplex, care a câștigat în ultimii ani milioane de euro din contracte cu administrațiile din Arad, dar și alte firme care au trăit bine pe banii arădenilor, prestând la spații verzi, asfaltări de drumuri, iluminat public, canalizări, multe dintre acestea realizate pe împrumuturi de zeci de milioane de euro, pe care le vor plăti și urmașii, urmașilor noștri. Iar toate aceste lucruri s-a petrecut fără ca mărețul Falcă să fie deranjat de cei abilitați, fiind în toată această perioadă protejat al unui sistem care astăzi ni se dezvăluie în toată putreziciunea lui.

După 13 ani, arădenilor nu le rămâne decât să se roage ca acest număr să nu fie în continuare cu ghinion pentru Arad. După 13 ani de suferință, ar fi momentul ca roata să se întoarcă.

Facebook Comments