Zelenski va merge în Japonia pentru summitul G7

by Andreea Radu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la summitul G7 de la Hiroshima din acest weekend, a declarat un oficial ucrainean din domeniul securității, creând o nouă presiune asupra Rusiei în contextul în care reuniunea are loc într-un oraș sinonim cu ororile războiului nuclear, transmite hotnews.ro.
Premierul Fumio Kishida, care reprezintă Hiroshima în camera inferioară a parlamentului japonez, a declarat că a ales orașul pentru summit cu scopul de a concentra atenția reuniunii asupra controlului armelor.
Vineri, liderii G7 au depus coroane de flori la Hiroshima, un oraș care, alături de Nagasaki, a fost distrus de un atac nuclear american în urmă cu 78 de ani, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.
Rusia a spus de mai multe ori că este pregătită să își folosească arsenalul nuclear pentru a-și apăra „integritatea teritorială” dacă va fi necesar.
Zelenski va participa la reuniune duminică, în a treia și ultima zi, au declarat doi oficiali implicați în organizarea G7, refuzând să fie identificați din cauza sensibilității subiectului.
„Lucruri foarte importante vor fi decise acolo și, prin urmare, prezența președintelui nostru este absolut esențială pentru a ne apăra interesele”, a declarat Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, pentru televiziunea de stat.
Președintele ucrainean este așteptat să sosească în Japonia sâmbătă seara, a declarat una dintre surse. Casa Albă a refuzat să comenteze.
Prezența lui Zelenski și apelurile sale la un sprijin mai mare pentru Ucraina în conflictul cu Rusia vor da reuniunii un dramatism suplimentar, notează Reuters.

Facebook Comments