Zeci de polițiști de frontieră de la Nădlac, trimiși în judecată de DNA, pentru luare de mită

by Adrian Pavel

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 564/VIII/3 din 19 mai 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a 22 inculpaţi (un inspector în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi 21 de lucrători în cadrul Poliţiei de Frontieră), în sarcina cărora a fost reţinută săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
1. În perioada august 2022-ianuarie 2023, cei 21 de inculpaţi menţionaţi mai sus, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I şi II, în mod repetat, ar fi pretins şi primit diverse sume de bani (până la 600 de euro), de la persoane care efectuau activităţi de transport călători dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extra-comunitari.
2. În perioadele 10.08 – 29.10.2021 şi 06 – 07.04.2023, inspectorul antifraudă, cu atribuţii de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins şi primit de la două persoane suma totală de 1.200 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra poliţiştilor de frontieră români şi maghiari şi pe care ar fi promis că-i va determina să le permită acestora să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional mobil (tablouri, statuete).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii.

Facebook Comments