Zeci de orașe din România ar trebui să redevină comune, după recensământ

by Andreea Radu

România are aproape 80 de localități prea mici pentru actuala clasificare, potrivit datelor culese la recensământ. Aproape 40 de orașe au sub 5.000 de locuitori și aproape 40 de municipii au sub 25.000. Aproape 80 de orașe și municipii din România nu mai îndeplinesc criteriul „populație” care le încadra în respectiva categorie. Asta reiese din datele de la Recensământul populației efectuat în 2022, scrie antena3.ro.
Schimbarea categoriei localității ar atrage după sine și diminuarea veniturilor funcționarilor publici. De asemenea, duce la scăderea taxelor locale.
În județul Brașov există un municipiu și două orașe care nu mai îndeplinesc acest criteriu.
„La noi, la Brașov, avem la Predeal, Rupea și Codlea o populație mai mică decât în 2011, în sensul că aceste localități chiar au căzut sub pragurile la nivelul cărora se aflau la recensământul de acum 12 ani”, a precizat directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov, Mihaela Pâtea.
Datele de la recensământ mai arată că Predealul are 4.020 de locuitori, iar Rupea 4.907 locuitori. Legea prevede că într-o localitate, ca aceasta să poată fi încadrată ca oraș, trebuie să existe cel puțin 5.000 de locuitori.
De asemenea, municipii pot fi orașele cu minim 25.000 de locuitori, iar Codlea mai are, potrivit datelor culese, 20.534 de locuitori.
„În privința reclasificării unor localități, potrivit Legii 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a IV-a, rețeaua de localități, trecerea localităților de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populației prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul din Brașov, potrivit Adevarul.ro.

Orașe din România cu mai puțin de 2.000 de locuitori

În țară sunt chiar și orașe care nu au nici măcar 2.000 de locuitori, cum este cazul localităților Nucet, județul Bihor și Băile Tușnad, județul Harghita. Între cele mai cunoscute orașe prea mici, care nu mai pot fi încadrate la această categorie, se mai numără Azuga, Slănic Moldova, Cavnic, Băile Herculane, Sulina, Făurei și altele.
De asemenea, există municipii care nu au nici măcar 10.000 de locuitori. Este cazul Orșovei și Beiușului, dar nici Vatra Dornei, Urziceni, Calafat sau Adjud nu ar mai putea fi municipii, potrivit criteriului populației.
Pe lângă acest criteriu, orașele și municipiile trebuie să îndeplinească și altele. La oraș, trei sferturi din populație trebuie să fie ocupată în activități neagricole, 70% trebuie să aibă apă în casă și 55% baie și WC în locuință.
Alte prevederi se referă la spitale, medici, școli, baze sportive, hoteluri, străzi modernizate, spații verzi și depozite de deșeuri.

Facebook Comments