Zeama de castraveți murați: cât este de eficientă pentru arsurile la stomac

by Cristian Dobre

Zeama de castraveți murați conține apă, sar, oțet, dar și diferite ingrediente care să ofere gustul specific murăturilor. Există persoane care beau zeama de castraveți murați ca remesiu pentru tratarea arsurilor la stomac sau a refluxului acid, motiv pentru care probabil te întrebi dacă această practică este sănătoasă sau cel puțin susținută de știință.

Zeama de castraveți murați: cât este de eficientă pentru arsurile la stomac

Arsurile la stomac sunt un simptom al refluxului gastroesofagian, o afecțiune în care acidul din stomac este regurgitat înapoi spre esofag, diferit față de cum ar trebui să ajungă, în sistemul digestiv. Acesta poate fi exacerbat de numeroase lucruri precum diferite tipuri de stres, alimente acide sau picante sau consumul de mâncare în exces. Arsurile la stomac se simt ca niște arsuri, ca niște radiații sau dureri în capul pieptului și de cele mai multe ori se înrăutățesc supă ce mănânci sau bei, dar și după ce stai întins pe spate sau stomac.

Consumul de zeamă de castraveți pentru a ameliora aceste simptome este subiectiv, deoarece pentru unele persoane funcționează, în timp ce pentru altele nu. Nu există cercetări științifice care să sprijine consumul de zeamă de castraveți ca tratament al arsurilor la stomac, dar se crede că această practică ar putea fi eficientă datorită sursei concentrate de Lactobacillus, un probiotic sănătos care se regăsește în microbiomul tractului gastrointestinal și în coaja de castravete.

Astfel, consumul de zeamă de castraveți nu face altceva decât să adauge bacterii sănătoase în tractul gastrointestinal, calmând regurgitația acidului spre esofag. În general, castraveții murați cumpărați din magazin au trecut prin procesul de pasteurizare, ceea ce înseamnă că procesul prin care sunt produsi elimină orice bacterie dăunătoare înainte ca produsul să fie vândut. Acest proces elimină totodată și bacteriile benefice, ceea ce înseamnă că nu mai rămâne Lactobacillus activ.

Sursa: csid.ro

 

Facebook Comments