YOUTUBE INTRODUCE SISTEMUL DE ABONAMENT CU PLATA LUNARA

by Paula Craciun

Youtube a anuntat ca pana la sfarsitul anului va lansa versiunea Youtube ad-free care pentru moment va fi disponibila doar in America. Pentru unii este o veste buna, pentru altii nu e chiar buna. Depinde cum privesti aceasta stire.

O lege veche si nescrisa pentru consumatori spune ceva de genul:
Regulat ofera consumatorului posibilitatea de a alege intre 2 sau mai multe servicii/produse chiar daca sunt la fel si singurul lucru care le difera este logo, daca vrei ca acestia sa nu treaca la concurenta.

Asta face si youtube prin aceasta decizie, plus vrea sa prinda din urma platformele video on-demand care au venituri uriase. Netflix are peste 57 milioane de abonati platitori, care platesc lunar intre 8 si 12$. Asta inseamna venit minim de 456 milioane dolari lunar.
Youtube nu a anuntat care va fi pretul unui abonament lunar, dar specialistii spun ca acesta va fi undeva la 10$ pe luna. Pentru moment nu se stie daca serviciile premium de la youtube, precum filmele ondemand vor fi incluse in abonament.
Daca ne uitam putin la concurentul vimeo.com vedem ca a implementat cu succes un sistem de plata lunar, dar nu pentru cei acre vizioneaza ci pentru creatorii de continut. Pe vimeo.com daca vrei sa devii publisher, sa scoti bani, trebuie sa platesti lunar o suma de bani, iar aceasta este in functie de cate resurse folosesti. Pe cand youtube ofera servicii gratis pentru publisheri, iar cel care vizioneaza trebuie sa plateasca sau sa vizioneze reclame.

Singura diferenta fata de acum este ca de alegeti un abonament, atunci nu vor aparea reclame in dreapta sus si in player. Personal nu ma deranjeaza aceste reclame si nici nu voi cumpara abonament.
Reclama pe Youtube in comparatie cu dailymotion este aproape invizibila. Pe dailymotion toata pagina este plina de reclame care de foarte multe ori ingreuneaza incarcarea clipului. Cea mai buna solutie pentru e vedea clipuri de pe dailymotion este prin sistem embed.
Daca te gandesti ca tot continutul de pe youtube va fi fara reclame, te anunt ca nu va fi asa. Youtube s-a intalnit deaja cu cativa creatori de continut pentru a discuta cum se vor imparti veniturile.

In acest moment pe youtube sunt canale cu plata, retele MCN si creatori de continut care primesc bani pentru continutul vizionat de pe canalele lor.
Asa ca in acest moment este aproape imposibil ca youtube sa includa tot continutul in abonament.

Unul din canalele cu plata are peste 150.000 de abonati si taxeaza 2.99$ pe luna, care aduce un venit de 448.500$ lunar. Va imaginati ca acest canal nu va accepta sa treaca la sistemul de abonament general.

Facebook Comments