Yanis Clenciu este Paleta de Argint a României! Puștiul de la CSM Arad a devenit vicecampion la tenis de masă

by Sorin Haut

Tenisul de masă arădean ține cu adevărat ștacheta sus la nivel juvenil. Dacă la fete contăm pe mari succese naționale, balcanice și europene cu Alesia Sferlea, la junioare și Maya Madar, la U13 și chiar cadete, la băieți vine tare din urmă Yanis Clenciu. În ultimul an la categoria copii, 8-10 ani, puștiul de la CSM Arad și-a reconfirmat valoarea și la Paleta de Argint de la Buzău (20-24 iunie), competiție ce echivalează cu un campionat național al copiilor Under 10. La doar 10 ani, Yanis scrie istorie pentru Arad și devine vicecampion național, performanță ce nu a mai fost atinsă de foarte mulți ani la masculin! A mai luat medalie anul trecut un alt sportiv al CSM-ului, Sergiu Bej, bronz național, dar Yanis a îmbunătățit astăzi performanța colegului lui! În urmă cu trei decenii, Adrian Dodean mai reușea un astfel de rezultat, astfel că putem miza fără probleme pe viitor pe acest sportiv, mai ales că noi l-am urmărit la treabă și în iarna anului trecut, la puternicul concurs de la Novi Sad, când de asemenea urca pe podium. Yanis este cu siguranță un frumos pariu al tenisului de masă arădean și bineînțeles românesc, iar asta s-a văzut și la Buzău, unde și-a etalat din plin talentul. Nici nu putea fi altfel, atâta timp cât tatăl său este Răzvan Meszar, practicant de tenis de masă și un mare împătimit al acestui sport, parte integrantă a familiei CSM Arad.

Un parcurs spectaculos până în finală: a revenit de trei ori de la 0-2 și a salvat minge  de meci în semifinală!

Yanis învață la Liceul German și cel care i-a pus paleta în mână, la nici 5 ani împliniți, a fost maestrul emerit Arpad Kakas, nimeni altul decât descoperitorul Danielei Dodean! Apoi, a fost preluat de ceilalți antrenori ai clubului, Cristian Dodean, Patriciu Muntean și Andreea Fistyulof, cu toții șlefuindu-l pentru a ajunge astăzi în finala campionatului național! Este prima medalie la Naționale, un rezultat mult visat, performanță ce nu era însă posibilă fără multă dedicare, determinare și muncă. Iar paleta s-a dovedit chiar de argint pentru talentatul jucător al CSM Arad, dar drumul până în finală nu a fost deloc ușor. Yanis este și un caracter puternic, iar asta s-a văzut pe parcursul competiției, reușind să revină de trei ori de la 0-2 la seturi și chiar de la minge de meci pentru adversar în semifinală, la 1-2! Astfel, el a trecut, pe rând, de Darius Popa, 3-0, Albert Bokor, 3-2, Alexandru Avram, 3-2, Andrei Tătăruș, 3-1 și Șerban Rădulescu, 3-2! A cedat abia în finala pentru aur în fața favoritului gazdelor, Vladimir Filimon, 0-3. Concluziile le trage antrenorul Patriciu Muntean, cel care a coordonat delegația CSM Arad la Paleta de Argint:

Patriciu Muntean: Ne punem mari speranțe în el pe viitor, este un copil foarte talentat

Nu pot fi decât foarte mulțumit de acest rezultat extraordinar, o performanță rezultată din foarte multe ore de antrenament, sacrificii, muncă și multă dăruire. Noi am mai luat o medalie și anul trecut, bronz prin Sergiu Bej și iată că acum continuăm pe același drum al medaliilor și cu băieții, ceea ce mă bucură foarte mult. Chiar reușim să creștem, pentru că vorbim de locul 2 și de titlul de vicecampion național al lui Yanis. Mi-a plăcut atitudinea lui și cum a evoluat în concurs, cu toate că s-a jucat puțin cu inima mea în câteva rânduri, revenind spectaculos de la 0-2 la seturi. În semifinală a avut adversarul minge de meci la 2-1 la seturi și 10-9, am cerut timeout și de acolo a reușit să îl întoarcă și să câștige cu 3-2! În finală s-a simțit puțin și oboseala din meciul anterior, dar și presiunea, pentru că juca cu un adversar foarte bun, medaliat și ediția trecută. Este ultimul an al lui la această categorie, va trece deja la Under 11, unde a reușit să intre în primii 8 la Cupa României, iar la Naționalele din august ne dorim un rezultat cât mai bun. Ne punem mari speranțe în el pe viitor, pentru că este un copil talentat și muncitor. Vreau să evidențiez toți sportivii noștri de la Paleta de Argint, pentru că am avut în total șapte și toți au jucat foarte bine. Trei dintre fete s-au calificat în primele 32, iar Nicole Adolf, aflată la primul ei concurs, a pătruns pe tablou, în primele 64. Ceilalți doi băieți au jucat și ei pe tablou și au avansat până în primii 32.

Yanis Clenciu: „O competiție grea, dar frumoasă, mă așteptam să iau medalie!”

Adolf Antonia, Radu Ayana, clasată pe locul 12, Adolf Nicole și Andreea Gyuricza, locul 16, la feminin, respectiv Yanis Clenciu, Alexander Beniuc și Max Wagner, la masculin, au reprezentat CSM Arad la competiția din Crâng. Vicecampionul național Yanis Clenciu ne-a oferit și el o reacție după frumoasa performanță bifată la Buzău: A fost o competiție grea dar frumoasă, am avut și emoții pentru că multă lume se aștepta să iau medalie și atunci a fost și puțină presiune. Am reușit să revin de câteva ori din situații foarte grele, pentru că m-am concentrat până la final pe ce aveam de făcut. Nivelul a fost foarte bun, din ce în ce mai greu pe cât ne apropiam de fazele finale, la fel ca la un turneu internațional. Sincer, mă așteptam și îmi doream mult medalia, este prima a mea la Naționale. Mulțumesc pentru sprijin familiei și antrenorilor, sper să încep bine și la categoria sub 11 ani, cu medalii!

Facebook Comments