Xi Jinping: China va continua să caute o „dezvoltare paşnică” şi nu va încerca „să înlocuiască pe nimeni”

by Adrian Pavel

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a dat asigurări, la ceremonia de închidere a Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific APEC, că ţara sa va continua „să rămână pe calea dezvoltării paşnice”, cu scopul de a „îmbunătăţi vieţile chinezilor şi fără să înlocuiască pe nimeni”, transmite sâmbătă EFE. Într-un discurs rostit vineri la San Francisco (SUA), în ultima zi a forumului menţionat, Xi a subliniat dorinţa Chinei de a „lucra împreună” pentru a obţine mai multe rezultate în ceea ce priveşte cooperarea în regiunea Asia-Pacific.
În acest sens, liderul chinez a cerut crearea „unei comunităţi deschise, dinamice, rezistente şi paşnice în Asia-Pacific”, el propunând în acest scop axarea pe domenii precum inovarea tehnologică, deschiderea economică şi integrarea regională, dezvoltarea verde şi reducerea inegalităţilor.
Astfel, Xi a cerut eforturi comune pentru a „crea împreună încă 30 de ani de aur” pentru regiune.
În plus, preşedintele chinez a făcut un nou gest de apropiere faţă de omologul său american, Joe Biden, luându-şi rămas bun de la el într-o scenă în care, potrivit unei fotografii publicate de Ministerul de Externe chinez, ambii sunt văzuţi zâmbind.
Preşedinţii celor două mari puteri economice mondiale au avut o întâlnire mult-aşteptată săptămâna aceasta, după un an fără contacte, într-un moment în care ambele au căutat să stabilizeze relaţia bilaterală, tensionată în ultimii ani.
La întâlnire, care a durat aproximativ patru ore, s-a convenit reluarea comunicării dintre forţele armate ale celor două state şi, potrivit Casei Albe, s-a ajuns la un acord ca RP China să controleze precursorii chimici cu care este fabricat fentanilul, opioid puternic care duce la pierderea a aproape 200 de vieţi americane în fiecare zi. Totuşi, aceste progrese au fost umbrite când Biden l-a mai descris încă o dată pe Xi drept „dictator” – o făcuse deja în iunie – în timpul conferinţei de presă de după întâlnirea faţă în faţă cu omologul său chinez, scrie stiri.tvr.ro.

Facebook Comments