Xi Jinping, ales pentru a treia oară preşedintele Chinei

by Andreea Radu

Xi Jinping a primit un al treilea mandat de președinte al Chinei, încununând o ascensiune care l-a făcut să devină cel mai puternic lider al țării din ultimele generații, scrie antena3.ro. Xi Jinping a obținut astăzi un al treilea mandat de 5 ani la președinția Chinei, în timp ce își consolidează poziția de cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong şi până în prezent.
Aproape 3.000 de membri ai parlamentului chinez, Congresul Național al Poporului (CNP), au votat în unanimitate în Marea Sală a Poporului pentru Xi, în vârstă de 69 de ani, ca președinte în cadrul unor alegeri în care nu a existat niciun alt candidat.
Votul a durat aproximativ o oră, iar numărarea electronică a fost finalizată în aproximativ 15 minute. Scena a fost pregătită pentru un nou mandat al lui Xi atunci când a eliminat limitele mandatelor prezidențiale în 2018.
Puterea sa a fost deja extinsă în octombrie anul trecut, când a fost reconfirmat pentru încă 5 ani în funcția de secretar general al comitetului central al Partidului Comunist de guvernământ. În următoarele două zile, oficiali aprobați de Xi urmează să fie numiți sau aleși pentru a ocupa poziții de top în cabinet, inclusiv premierul în așteptare Li Qiang, care este așteptat să fie numit în postul cu numărul 2 al Chinei, ceea ce îl va face responsabil de gestionarea celei de-a doua economii ca mărime din lume, potrivit Mediafax.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate